Ga naar de inhoud
Winterpret

Noorden van het land krijgt dik pak sneeuw: 'Het wordt ijs- en ijskoud'

Beeld © ANP

De winterliefhebbers hebben het er al dágen over: het wordt koud volgende week. Met alles erop en eraan: een dik pak sneeuw en overdag flinke vorst. Meteorologen waren tot op heden nog niet echt overtuigd. Daar komt nu verandering in. "De kou komt terug, dat is wel duidelijk."

Natuurlijk, William Huizinga, meteoroloog bij Buienradar, heeft ook alle berichten op sociale media gezien over de naderende kou. "Ik kijk er altijd wat nuchterder tegenaan", zegt hij. 

Want, zo zegt de weerman, dan krijg je op de ene dag verhalen dat het 'dik winter' wordt. "En de andere dag moet je dan zeggen: 'O, nee, toch niet'. Dan verlies je je geloofwaardigheid."

Vanochtend was de onzekerheid nog te groot om een uitspraak te doen. De weerman stelde voor te wachten op de bekende 'pluim', de grafiek met de berekening van 50 weermodellen.

'Zo langzamerhand gaan we erin mee'

Rond 11.00 uur komt het verlossende woord. "Zo langzamerhand gaan wij er ook wel wat in mee", zegt Huizinga voorzichtig, als hij de nieuwste cijfers heeft bestudeerd.

"De berekeningen komen steeds meer op één lijn te liggen. Daar waar de Amerikaanse en de Europese modellen eerst flink uiteen lagen, komen ze steeds dichter bij elkaar. De kou komt terug, dat is wel duidelijk." 

Ook collega-weerman Maurice Middendorp heeft er zin in:

Vooral het noorden

Op dit moment heeft de zachte lucht Nederland 'redelijk veroverd', zegt de meteoroloog. Met een graad of tien denk je nu totaal niet aan de winter, maar de koude lucht is nog niet helemaal verdwenen. Die is net ten noorden van ons land blijven liggen, zegt de weerman.

Die zachte lucht hebben we te danken aan de wind uit het zuiden. "Het lijkt nu redelijk zeker te gebeuren dat we van het weekend die zuidenwind kwijtraken. Vanuit het noord-noordoosten komt de koude lucht dan weer naar beneden zakken. Vanaf het weekend krijgt vooral het noorden van het land daarmee te maken." In de rest van het land wordt het minder koud.

20 centimeter sneeuw

Het meest opmerkelijke wat er nu aan lijkt te komen is de sneeuw, zegt Huizinga. "In de nacht van zaterdag op zondag kan toch plaatselijk een leuk sneeuwdek komen. Zondagmiddag wordt in het noorden en oosten 20 centimeter sneeuw verwacht, op sommige plekken zelfs nog meer."

Huizinga haast zich erbij om te zeggen: die mooie winterse plaatjes gaan we niet overal zien. "De tweedeling waar we al een tijdje mee te maken hebben in ons land, wordt nog wat scherper." 

In het zuiden natte sneeuw

Terwijl het noorden en oosten zondag ook overdag gaat vriezen, blijft het in het zuiden boven nul. In het uiterste zuiden wordt het zelfs mogelijk 4 graden. Begin volgende week blijft die tweedeling zo, verwacht Huizinga.

Een mooi wit Brabants landschap zit er dus waarschijnlijk niet in. "De neerslag die daar valt, zal komen in de vorm van regen en natte sneeuw. Niet de winterpret die we in het noorden en oosten zullen hebben."

Schaatsfabriek Viking: 'Heel spannend'

"We zijn al een tijdje voorbereid", zegt een woordvoerder van schaatsfabriek Viking. "We hebben er heel veel zin in. Het is heel spannend, we volgen het weer hier een beetje, we hebben met angst en beven alle systemen boven de Noordpool zien gaan, en we hopen dat het onze kant op komt. Als het koud wordt, dan is het natuurlijk de vraag hoelang. Maar we denken dat we wel in het noorden kunnen schaatsen."

Viking produceert in de zomerperiode, de verkoop is in de winter. Die verkoop gaat uiteraard hard als het koud is. "Maar dat is het al een tijdje niet geweest. Nu zou het zomaar kunnen gebeuren en dan moet je wel klaar zijn. Sommige winkels zijn al voorbereid."

Niet alle banen mogen vanwege corona volledig gebruikt worden. "Maar het is natuurlijk een ideale sport, want je bent buiten het is koud en iedereen kan zijn gang gaan."

Oké, terug naar het noorden en oosten. Kan daar volgende week geschaatst worden? "Daar is eigenlijk nog weinig over te zeggen. Als je sneeuw krijgt, is dat geen goede start voor ijs. Dat is het lastige."

Wel staan er meerdere ijsdagen in het vooruitzicht. Van zondag tot woensdag blijft het daar 's nachts én overdag onder nul.

'De wind maakt het ijs- en ijskoud'

Voor sneeuwpret moet je dus naar het noorden. Al moet je daar wel zin in hebben. "Er wordt zondag ook flink wat wind berekend, er zijn signalen zelfs van stormachtige wind. Dat betekent dat het voor je gevoel echt ijs- en ijskoud wordt."

Bekijk ook: wanneer is ijs dik genoeg om te schaatsen?

02:40