Ga naar de inhoud
Diverse oorzaken

115.000 kankerdiagnoses vorig jaar, 4000 minder door coronacrisis

(Archieffoto)

Vorig jaar werd bij 115.000 patiënten kanker vastgesteld. Dat zijn 4000 diagnoses minder dan het jaar ervoor, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De daling komt door het uitstellen van een bezoek aan een arts, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en het afschalen van de zorg vanwege de coronacrisis.

Volgens het IKNL is het de eerste daling in 30 jaar, toen werd begonnen met de kankerregistratie. De daling kwam voor bij de meeste soorten kanker, maar was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.

Achterstand van 3,5 procent

In maart tot en met mei zijn er bijna een kwart minder kankerdiagnoses gesteld dan gebruikelijk. Veel hiervan is in het najaar ingehaald, aldus IKNL. Vanaf de zomer kwam de reguliere zorg weer op gang en werd bij veel kankersoorten de in het voorjaar ontstane achterstand in diagnoses ingelopen, tot een achterstand van 3,5 procent aan het einde van 2020 ten opzichte van 2019.

De achterstand in het aantal diagnoses borstkanker, die ontstond na het tijdelijk stopzetten van het bevolkingsonderzoek hiernaar, is nog niet ingehaald. Ook het aantal diagnoses darmkanker daalde, deels door de coronacrisis, maar het aantal diagnoses hiervan daalt ook al jaren door de vroege opsporing in het bevolkingsonderzoek.

Vanwege het tekort aan handen en bedden als gevolg van de coronacrisis, moest het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen eind vorig jaar belangrijke operaties, zoals niertransplantaties of het verwijderen van tumoren, zelfs uitstellen: 

Zelfs mensen met kanker worden afgebeld in ziekenhuis Heerlen

02:26
"Het klotst ons over de schoenen."

Huidkanker

Huidkanker bleek net als in de voorgaande jaren de meest voorkomende kankersoort. Er werden bijna 6800 melanomen geregistreerd en bijna 15.000 plaveiselcelcarcinomen, een bijna nooit uitzaaiende vorm van huidkanker.

Door de vergrijzing en toegenomen blootstelling aan zon en zonnebanken komt huidkanker steeds vaker voor, meldt het Kankercentrum. Zelfs tijdens de coronacrisis was een kleine stijging te zien van het aantal nieuwe patiënten met plaveiselcelcarcinoom.

Longkanker

Na huidkanker kwam in 2020 longkanker het meeste voor, met bijna 14.000 nieuwe diagnoses. Het aantal gevallen van longkanker blijft daarmee hoog. In 2019 kwam borstkanker na huidkanker nog het meeste voor, maar door de sterke daling in het aantal vaststellingen staat borstkanker in 2020 op de derde plaats met 13.200 diagnoses. Hierna volgen prostaatkanker (12.800) en darmkanker (11.700).

Vooral ouderen

Kanker komt het meest voor bij ouderen: een derde van de patiënten was in 2020 bij de diagnose 75 jaar of ouder. Ruim 40 procent was tussen de 60 en 75 jaar oud. Van alle nieuwe kankerpatiënten was 6 procent jonger dan 45 jaar. In deze jongste leeftijdsgroep is het aantal nieuwe kankerdiagnoses vorig jaar niet gedaald.

Hoewel er ook bij patiënten jonger dan 45 jaar sprake was van een daling van het aantal diagnoses door de coronacrisis in het voorjaar, is in de maanden daarna de ontstane achterstand geheel ingelopen.

Zij
Lees meer
Zij willen voorrang bij een prik: 'Ik heb kanker, dit is mijn laatste jaar'