Brandbrief Vluchtelingenwerk

Duizenden inburgeringsexamens uitgesteld: 'Leven vluchtelingen staat stil'

03 februari 2021 06:31 Aangepast: 03 februari 2021 06:51
Een vrouw maakt een inburgeringsexamen, ter illustratie. Beeld © ANP

De inburgeringsexamens van zo'n 15.000 vluchtelingen zijn door de coronacrisis uitgesteld. Daarnaast raken inburgeraars achterop door problemen met afstandsonderwijs en wordt het steeds moeilijker om Nederlands te leren zonder spontane praatjes. "Corona is een groot probleem voor inburgeraars", stelt Vluchtelingenwerk.

"In een normale situatie is inburgeren al lastig, nu helemaal", vat Sander Schaap van Vluchtelingenwerk de situatie samen. De hulporganisatie stuurt vandaag een brandbrief naar de Tweede Kamer, omdat zij zich zorgen maakt over het lot van vluchtelingen.

37.000 examens uitgesteld

Het grootste probleem is volgens Vluchtelingenwerk dat de inburgeringsexamens door de coronacrisis worden uitgesteld. Er zijn al 37.000 examens uitgesteld, die grote gevolgen hebben voor zeker 15.000 inburgeraars. Vluchtelingen moeten vijf verschillende examens maken en sommigen wachten al maanden op meerdere inburgeringsexamens.

Naturalisatie en inburgering

Erkende vluchtelingen krijgen in Nederland een tijdelijke vergunning voor vijf jaar, die geldig blijft zolang het nog onveilig is in hun land van herkomst. Daarna mogen zij hier blijven en kunnen ze zich definitief richten op een toekomst in Nederland.

Om dan ook Nederlander te kunnen worden, moeten zij onder andere voldoen aan de inburgeringsplicht. Zij volgen daarvoor zo'n drie jaar onderwijs in de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis en moeten alle examens met een voldoende hebben afgerond.

Bron: Vluchtelingenwerk

"Mensen hebben allemaal zorgen en zie dan maar eens hulp te krijgen", vertelt Schaap. Daarnaast verloopt bijna al het contact momenteel per video, vanwege de coronamaatregelen. "Dat is voor velen nog een stap te ver. Als je analfabeet bent en geen computerervaring hebt, hoe ga je dan inburgeren?", vraagt Schaap zich hardop af. "Hoe ben je straks op niveau als het examen eindelijk plaatsvindt?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlanderschap onbereikbaar voor statushouders door te hoge taaleisen'

Daarnaast krijgt Vluchtelingenwerk veel signalen dat het thuis heel lastig gaat qua onderwijs. "Kinderen van vluchtelingen of statushouders zijn geen kwetsbare groep, dus mogen niet naar school. Veel kinderen moeten vanuit huis les krijgen, maar de ouders beheersen zelf de taal vaak ook niet", vertelt Schaap. "Voor thuisonderwijs heb je digitale middelen als een laptop of iPad nodig en daar is vaak een tekort aan."

Onderwijs in azc's

Onderwijs in asielzoekerscentra (azc's) gaat nog slechter. "Er is slechte wifi, het is er te onrustig", zegt Schaap. "Er zijn grote achterstanden bij lessen. Tegelijkertijd eist de maatschappij dat nieuwkomers snel inburgeren. In de toekomst komen er mogelijk zelfs boetes als je niet op tijd je inburgeringsexamen haalt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Invoering inburgeringswet weer uitgesteld, VVD 'zeer teleurgesteld'

"Ook werk zoeken is lastig, terwijl dat juist ontzettend vaak helpt bij het inburgeren", zegt Schaap. Door een baan kunnen nieuwkomers de taal leren en wegwijs worden in de Nederlandse cultuur, maar vanwege de coronacrisis gaat dat nu niet.

Sociaal isolement

Vluchtelingenwerk vreest dan ook dat er voor veel inburgeraars een sociaal isolement op de loer ligt. De organisatie wil dat de overheid in actie komt, zodat cursisten leerachterstanden weg kunnen werken en examens kunnen maken.

Ook wil de organisatie dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) meer geld beschikbaar stelt voor de leningen die vluchtelingen af kunnen sluiten om te studeren. De Kamer buigt zich vanmiddag over het onderwerp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Chaos en onzorgvuldigheid' bij afhandeling asielprocedures

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore