Recordaantal

Maar liefst 41 partijen willen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen

02 februari 2021 21:02 Aangepast: 02 februari 2021 21:04
Joost Eerdmans en Annabel Nanninga willen met hun nieuwe partij JA21 meedoen aan de verkiezingen. Beeld © ANP

Liefst 41 partijen hebben hun kandidatenlijst ingeleverd en hiermee aangegeven dat ze mee willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Of ze ook allemaal op het stembiljet komen, is nog maar de vraag. Bij 35 partijen is de aanvraag niet compleet.

Gisteren was de deadline voor de kandidatenlijsten van de politieke partijen die willen meedoen aan de verkiezingen. Vandaag controleerde de Kiesraad de lijsten.

Na controle constateerde de Kiesraad dat bij 35 partijen iets niet compleet is: er ontbreken bijvoorbeeld ondersteuningsverklaringen of andere documenten. De partijen hebben tot donderdag 4 februari 17.00 uur de tijd de ontbrekende stukken te herstellen. Op vrijdag 5 februari beslist de Kiesraad welke kandidatenlijsten geldig zijn.

22 nieuwe lijsten

Onder de partijen die kandidatenlijsten inleverden zijn JA21, Vrij en Sociaal Nederland, Lijst Henk Krol en Trots op Nederland. Van de 41 partijen leverden er 22 voor het eerst een kandidatenlijst in.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 leverden 31 partijen een kandidatenlijst in. Uiteindelijk deden er toen 28 partijen mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jacht op jonge kiezer geopend: 'Onvrede en machteloosheid groter dan ooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore