Dierenwelzijnsorganisaties

'Laat die Artis-leeuwen maar in Frankrijk, daar hebben ze het beter'

02 februari 2021 10:32 Aangepast: 02 februari 2021 10:34
Artis Beeld © ANP

Geen leeuwen meer in Artis. Daarvoor pleiten verschillende dierenwelzijnsorganisaties na het nieuws dat de Amsterdamse dierentuin uit bezuinigingsoverwegingen drie leeuwen naar betere huisvesting in Zuid-Frankrijk moet laten vertrekken.

Laat ze vooral niet terugkomen, vinden de organisaties, ze hebben het daar beter dan hier. En haal ook geen nieuwe in huis, staat in een brandbrief aan de Amsterdamse gemeenteraad, die morgen in een spoeddebat spreekt over de penibele financiële situatie van Artis. De dierentuin meldde vorige week dat door de coronacrisis de geldnood zo groot is dat er geen 4 miljoen euro is voor een nieuw leeuwenverblijf.

Verhuizen is beter

Het huidige leeuwenverblijf in Artis is volgens de briefschrijvers 'een triest verblijf, een stukje zand met wat rotsstenen en een binnenverblijf'.

"Sinds 1927 heeft Artis de kans gehad het verblijf te verbeteren zodat de leeuwen hun gedrag natuurlijker kunnen uiten, maar klaarblijkelijk lag de prioriteit in bijna een eeuw tijd telkens net even ergens anders." Een verhuizing betekent volgens hen dan ook een verbetering voor de leeuwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Leeuwen vertrekken noodgedwongen uit Artis vanwege coronacrisis

Diervriendelijke gemeente

Ook nieuwe leeuwen aanschaffen met gemeenschapsgeld vinden de dierenwelzijnsorganisaties geen goed idee. "Het past niet in een diervriendelijke gemeente om eraan bij te dragen dat er over een aantal jaren weer nieuwe leeuwen komen in Artis. Deze dieren horen vrij te zijn in Afrika en niet midden in de grote stad in een heel ander klimaat in een veel te klein stukje te worden opgesloten." 

Het opsluiten van dieren ter vermaak van mensen is respectloos en stamt uit de tijd dat 'er nog slaven werden gehouden en dwergen, gebochelden en albino’s werden tentoongesteld', aldus de organisaties, waaronder het Comité Dierennoodhulp.

Stop met fokken

Ze willen dat de gemeente en het Rijk de steun aan Artis koppelen aan eisen voor verbetering van het welzijn van de dieren. Artis zou moeten stoppen met het fokken van dieren en het doden van overtallige gezonde dieren.

Sowieso moet het totale aantal dieren in de dierentuin worden afgebouwd, vinden de organisaties.

Bekijk ook - Leeuwen moeten weg uit noodlijdend Artis: 'Verweven met onze identiteit'

Sinds 1839 lopen er leeuwen rond in de Amsterdamse dierentuin Artis, maar daar komt binnenkort een eind aan. Vanwege de coronacrisis heeft het park geen geld voor een ruimer leeuwenverblijf, dat wel echt nodig is voor de dieren.

Zware tijden voor dierenparken

Niet alleen Artis heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis, dat geldt ook voor andere dierenparken, blijkt uit een rondgang door RTL Nieuws. Zo stelde Dierenpark Amersfoort de bouw uit van een nieuw chimpanseeverblijf en van een centrale keuken van waaruit alle dieren worden gevoerd. Daarnaast moest er flink gereorganiseerd worden, waarbij 17 arbeidsplaatsen werden geschrapt.

Ook bij Ouwehands Dierenpark moesten onderhoudswerkzaamheden worden uitgesteld, en verloor één persoon zijn baan vanwege reorganisatie. 

Diergaarde Blijdorp moest zijn plannen voor de komende tien jaar deels bevriezen; 45 van de 180 vaste medewerkers kregen ontslag aangezegd. Voor de Rotterdamse zoo zijn momenteel diverse inzamelingsacties bezig. Een daarvan is in het leven geroepen door Patricia Paay, zoals hier te lezen is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore