Ga naar de inhoud
Twijfel, twijfel, twijfel

Wordt het echt heel koud? 'De weermensen zijn onrustig'

Archieffoto. Beeld © AFP

Oké, er werd geschaatst afgelopen weekend. Maar het mocht niet echt een naam hebben. Hoe anders kan het volgende week zijn. Mogelijk wordt het dan namelijk echt koud, en ook wat langer. Maar je leest het al: mogelijk.

Weerman Ed Aldus zorgt deze ochtend voor lichte zenuwen bij de schaats- sneeuw- en sleeliefhebber. "Opnieuw een ijskoude operationele run", twittert hij. Hieronder het plaatje wat hij erbij deelt:

We bellen Marc de Jong van Buienradar om één en ander te verifiëren. Want hoe groot is de kans op serieus winterweer nou echt? Niets zo veranderlijk als het weer. Het is niet voor niets een cliché.

Europeanen en Amerikanen oneens

De Jong doet het bericht van Aldus zeker niet af als onmogelijk, maar heel zeker is de uitkomst ook zeker niet. "Het Europese weermodel berekent dat het vanaf dit weekend koud wordt, het Amerikaanse weermodel houdt het op zachter weer." Hoe dat precies zit? We vertellen het hieronder.

Bekijk ook: deze Friese waaghalzen gingen afgelopen weekend het ijs op.

01:21
Kon het? Eigenlijk nog niet. Maar deze durfals konden het toch niet laten zondag.

Het heeft alles te maken met een lagedrukgebied dat nu nog boven de Atlantische Oceaan ligt. Dat gebied komt dichterbij en trekt komend weekend waarschijnlijk bij ons voorbij. Maar wáár precies: dat maakt veel uit voor de kou, weet De Jong.

De lucht bepaalt de temperatuur

"Een lagedrukgebied draait tegen de klok in", zegt De Jong. "Dat betekent dat als het gebied net ten zuiden van ons land ligt, je wind uit het oosten of noorden krijgt. Die lucht is veel kouder dan lucht uit het westen."

Dus: stel je voor dat een klein lagedrukgebied precies boven het midden van Nederland ligt. De Jong: "Dan heb je in het oosten zuidenwind, in het noorden oostenwind, in het westen noordenwind en in het zuiden westenwind. Dan ontstaan er vaak grote verschillen in temperatuur.

Als het gebied inderdaad – voor de winterliefhebbers – aan de goede kant van Nederland passeert, dan is de kans groot dat we dit weekend vorst en ook wel wat sneeuw krijgen. Hoe koud het precies wordt, is nog onduidelijk. "Maar het zou dan wel enkele dag kouder kunnen blijven", blijft De Jong voorzichtig.

Vrijdag duidelijkheid

Afwachten dus, en omdat het zo nauw komt waar het lagedrukgebied langskomt, is het pas heel laat duidelijk of het echt koud wordt of niet. Vrijdag weten we meer, denkt De Jong. "Maar neem van mij aan: de weermensen zijn onrustig."