Bron- en contactonderzoek

FNV haalt uit: 'Bron- en contactonderzoekers GGD onderbetaald'

02 februari 2021 06:31 Aangepast: 02 februari 2021 10:04
Een callcentermedewerker doet bron- en contactonderzoek, ter illustratie. Beeld © ANP

Vakbond FNV is niet te spreken over de behandeling van callcentermedewerkers die voor de GGD werken. Deze mensen, die bron- en contactonderzoek doen en coronatests en vaccinaties inplannen, krijgen duizenden euro's per jaar minder betaald dan collega's in vaste dienst. Dat moet veranderen, stelt de vakbond.

"Het is onbegrijpelijk dat de overheid haar eigen regels zo slecht naleeft", vertelt Tuur Elzinga, vicevoorzitter van FNV. De vakbond kreeg het afgelopen jaar veel klachten van mensen die via het bedrijf Teleperformance voor een callcenter van de GGD werken.

Zesduizend medewerkers

Zo'n zesduizend medewerkers werken via Teleperformance voor een coronatestlijn, doen bron- en contactonderzoek of plannen vaccinaties in. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel coronatestlijn uitgeknepen: honderden euro's te weinig betaald

"Er is totaal niet omgekeken naar de arbeidsvoorwaarden", legt Elzinga uit. "Medewerkers die zeer belangrijk en onmisbaar werk doen voor de Nederlandse volksgezondheid. In tijden waar de overheid miljarden uittrekt om bedrijven en de economie te redden, worden deze medewerkers voor een hongerloontje betaald. Dat is oneerlijk, gênant en onbeschoft."

7400 euro verschil

De salarissen van deze callcentermedewerkers en personeel dat in dienst is van de GGD verschillen op jaarbasis zo'n 7400 euro (op basis van 32 uur per week), concludeerde de vakbond.

De callcentermedewerkers bouwen daarnaast geen pensioen op, moeten hun eigen apparatuur gebruiken en krijgen niet betaald voor toiletbezoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Illegale handel in privégegevens miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Eerder kwam al naar buiten dat de callcentermedewerkers ook niet doorbetaald krijgen als er bij de GGD een storing is. "Vanwege de drukte bij de GGD, zijn de computernetwerken regelmatig overbelast en zijn er dagelijks storingen", vertelde Elly Heemskerk van de FNV eerder tegen RTL Nieuws. Dat kan honderden euro's schelen.

Gelijk loon en pensioenopbouw

De vakbond wil een einde aan deze oneerlijke behandeling. "Wij begrijpen dat dit piektijden zijn en dat niet iedereen rechtstreeks kan worden aangenomen bij de GGD", vertelt Elzinga.

Bekijk ook: deze thuiswerkers krijgen een koffievergoeding

Ambtenaren krijgen elk half jaar een bedrag van 363 euro. Zou iedereen dat moeten krijgen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore