Ga naar de inhoud
'Niet slecht gesteld'

Meer Nederlanders dan vorig jaar hebben vertrouwen in media

Een van de protesten tegen de coronamaatregelen, ter illustratie. Beeld © ANP

Het is niet slecht gesteld met het vertrouwen in de journalistiek. Hoewel er vaak discussie is over de betrouwbaarheid van het nieuws, zegt twee derde van de Nederlanders nog altijd dat de media geloofwaardig is. Alleen onder jongvolwassenen (18-34 jaar) is er iets meer argwaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction onder ruim 2000 Nederlanders.

Hoewel er tijdens coronaprotesten journalisten fysiek werden aangevallen en een cameraploeg van de NOS is belaagd, zegt twee derde van alle volwassenen nog altijd vertrouwen in het nieuws te hebben. Het vertrouwen in de media is daarmee gegroeid ten opzichte van vorig jaar.

Ernst coronavirus overdreven

Onder jongvolwassenen is iets meer argwaan, 45 procent van hen heeft twijfels over de betrouwbaarheid van het nieuws. Een derde van de jongeren vindt daarnaast dat de ernst van het coronavirus door media wordt overdreven.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders pessimistischer over elkaar, optimistischer over politiek

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat het nieuws meer wordt gevolgd dan vorig jaar, concluderen de onderzoekers. De meeste deelnemers aan het onderzoek (48 procent) checken het nieuws tussen de twee en vijf keer per dag. Het liefst doen ze dat online of op tv.

Politieke voorkeur

Personen die veel vertrouwen hebben in het nieuws, zijn volgens de onderzoekers over het algemeen hoger opgeleid of hebben een hoger inkomen. Qua politieke voorkeur zijn het mensen die aangeven dat ze bij de komende Tweede Kamerverkiezingen stemmen op PvdA, VVD, D66, GroenLinks of CDA. Onder de stemmers van PVV, FvD en SGP en in mindere mate SP en PvdD is er iets minder vertrouwen in het nieuws.

De nieuwsbronnen van de publieke omroep, zoals de NOS, worden het meest vertrouwd. Toch zegt ruim de helft van de ondervraagden na te gaan of nieuws klopt. Het gaat hier vooral om mensen die weinig vertrouwen in het nieuws hebben. Verder toont het onderzoek aan dat complottheorieën vooral worden geloofd door jongvolwassenen en mensen die weinig vertrouwen hebben in het nieuws.

Man
Lees ook:
Man uit Almere opgepakt na bedreigen journalisten