Muien en stranddrukte

Recorddrukte voor reddingsbrigade in 2020: 'Dit baart ons grote zorgen'

01 februari 2021 21:08 Aangepast: 01 februari 2021 21:11
De reddingsbrigade moest in 2020 vaak in actie komen. Beeld © ANP

De Nederlandse reddingsbrigade had het afgelopen zomer drukker dan normaal: in 2020 moesten 306 mensen uit een levensbedreigende situatie worden gered. Ter vergelijking: in 2019 ging het om 92 reddingen. "Dit baart ons grote zorgen."

Het totale aantal hulpverleningsacties van de reddingsbrigade kwam op 9301, een nieuw record. Het is het derde jaar op rij dat dit aantal stijgt. Volgens de reddingsbrigade zorgde vooral de sterke stroming in zeemuien ervoor dat veel mensen de zee in werden gesleurd.

Onervarenheid met zwemmen in de zee, maar ook onbekendheid met muien en hoe te handelen als je daarmee te maken krijgt noemen zij een groot probleem. 

"De explosieve toename van hulp aan baders en zwemmers baart ons grote zorgen'', stelt Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland. "Veel Nederlanders kwamen deze zomer naar de kust, waaronder ook mensen die weinig ervaring hebben met zwemmen in zee en die dus in problemen kwamen." 

Nieuw programma

Ook het aantal vermissingen steeg. Vorig jaar moesten 1127 kinderen worden herenigd met hun ouders of begeleiders, in 2019 was dit nog 841. 

De Nederlandse reddingsbrigade gaat voor komende zomer werken aan een nieuw programma genaamd 'Het strand veilig!'. Hiermee hopen ze de betekenis van de strandvlaggen breder bekend te maken, en het vlaggenprotocol overal hetzelfde te gebruiken. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore