Vooral hoofdpijn en spierpijn

1763 mensen melden zich met (milde) bijwerkingen na coronavaccin

01 februari 2021 17:36 Aangepast: 01 februari 2021 17:41
Beeld © ANP

Tot nu toe hebben 1763 mensen zich gemeld met vermoedelijke bijwerkingen na een prik van het coronavaccin. Het gaat vooral om milde klachten zoals pijn op de prikplek, koorts en spierpijn.

Dat concludeert Lareb, de instantie die bijwerkingen registreert in Nederland. Op basis van de meldingen zijn er tot nu toe geen onverwachte bijwerkingen gevonden. 

Vooral milde klachten

In ons land zijn er op dit moment ruim 300.000 prikken gezet. Van alle mensen die de prik hebben gehad, meldden 1763 mensen dat ze last hadden van in totaal 7713 vermoede bijwerkingen. Het ging om: 

  • Spierpijn (898)
  • Hoofdpijn (856)
  • Reacties op de prikplek, zoals pijn (794), zwelling (295) en warmte (261)
  • Vermoeidheid (744),
  • Je niet lekker voelen (726)
  • Misselijkheid (356)
  • Koorts (315) 

Deze klachten komen vaak voor bij vaccinaties. Bij de meeste mensen zijn de klachten mild en gaan ze na een paar dagen weer over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal na vaccinruzie: AstraZeneca levert EU toch 9 miljoen vaccins meer

Bij mensen met epilepsie kan een vaccinatie een epileptische aanval uitlokken als je hier gevoelig voor bent. Er zijn tot nu toe zes meldingen binnengekomen van een epileptische aanval na een coronavaccin.

Volgens bijwerkingencentrum Lareb is dat nog geen reden om je niet te laten vaccineren: als je last hebt van epilepsie wordt aangeraden om samen met de arts te overwegen wat het beste is om te doen.

Twaalf mensen kregen last van een allergische reactie. In de helft van deze gevallen ging het om 'anafylactische' klachten, dat zijn ernstige klachten die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Het bijwerkingencentrum laat weten dat heftige allergische reacties na een vaccinatie zeldzaam zijn, maar niet uit te sluiten. De patiënten zijn behandeld en hersteld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins in Europa

90-plusser overleden

Één persoon is kort na de vaccinatie overleden. Het gaat om een 90-plusser met onderliggende gezondheidsproblemen. De doodsoorzaak is nog niet bekend, maar volgens Lareb ligt een andere oorzaak dan vaccinatie voor de hand.

Van alle mogelijke bijwerkingen met fatale afloop is er geen veiligheidsrisico gevonden, laat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA weten. 

In Noorwegen bijvoorbeeld zijn enkele tientallen mensen overleden na de vaccinatie, maar volgens de autoriteiten is geen enkel sterfgeval veroorzaakt door het vaccin zelf. Sommige personen waren al in het eindstadium van een ernstige ziekte vóór de vaccinatie.

De Jonge: 'Als vaccinatiecijfer moet worden gecorrigeerd, gaan we dat doen'

Minister Hugo de Jonge heeft na de minsterraad gereageerd op de onduidelijkheid die is ontstaan over het aantal coronaprikken dat is gezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore