Ontlopen parkeerboetes

Gemeente Amsterdam wint rechtszaak, parkeerverklikker verboden

01 februari 2021 16:41 Aangepast: 01 februari 2021 17:37
Een scanauto van de gemeente in Amsterdam. Beeld © ANP

De scanautoverklikker Parkeerwekker wordt verboden in Amsterdam. De app waarschuwt automobilisten die zijn 'vergeten' parkeergeld te betalen op het moment dat er een scanauto van de gemeente in de buurt is.

De gemeente Amsterdam had de rechtszaak aangespannen, omdat de verklikker belastingontduiking zou faciliteren. De rechter is het daar vandaag in een kort geding mee eens. In het vonnis zegt de rechter dat Parkeerwekker aanzet tot 'onrechtmatige gedragingen', zoals het niet betalen van de verschuldigde parkeerkosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam vraagt rechter om verbod op parkeerverklikker

Parkeerwekker stuurt parkeerders een bericht wanneer een scanvoertuig langs hun geparkeerde auto rijdt. Wie zo'n berichtje krijgt, heeft vijf minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen en een boete te ontlopen. Volgens de oprichters van de app is het systeem niets meer dan een oplossing voor mensen die vergeten zijn parkeergeld te betalen.

Duizenden gebruikers

Parkeerwekker zegt 'super teleurgesteld' te zijn met de uitspraak, aldus woordvoerder Luis Roman. "Wat we zien aan de uitspraak is dat deze gebaseerd is op een onderbuikgevoel dat iedereen de Parkeerwekker zal gebruiken om geen parkeergeld te betalen. Die aanname is niet onderbouwd." Het bedrijf achter de app zegt voor ruim 50.000 euro aan boetes te hebben voorkomen van bijna 800 gebruikers. Het platform telt duizenden gebruikers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Scanauto schrijft vaak onterecht boete uit, aanvechten loont'

De gemeente meent dat Parkeerwekker de privacyregels overtreedt en dat de app de handhaving van het parkeerbeleid ondermijnt. Nadat de partijen er in een gesprek niet waren uitgekomen, stapte de gemeente naar de rechter.

Bekijk ook: Mee met jacht op verkeershufters: 'Als het gevaarlijk wordt, zijn ze voor ons'

Bumperkleven, rechts inhalen of door een rood kruis rijden. Steeds meer bestuurders krijgen hiervoor een bekeuring. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van hufterboetes, door onze onderzoeksredactie. Onze verslaggever ging mee op pad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore