Overal foto's en video's

Bang voor naalden? Dat zijn veel mensen en met een goede reden

02 februari 2021 08:52 Aangepast: 04 juni 2021 10:31
Naalden en vaccinaties kwam je de afgelopen maanden ook bij RTL Nieuws vaker tegen dan anders. Beeld © ANP/Getty Images

Het is voor mensen die bang zijn voor naalden een lastige periode. Ze willen misschien wel een coronavaccinatie, maar prikangst ligt op de loer. En dan worden ze op televisie en internet ook nog de hele dag bestookt met foto's en video's van al dat geprik. Die angst voor naalden en prikken is logisch en gelukkig kun je er ook wat aan doen.

"Ik krijg daar echt een onpasselijk gevoel van", mailde een lezer met prikangst vorige week nog. "Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is hoe een vaccin wordt toegediend, maar waarom moet dit nou steeds met expliciet visueel beeld onderstreept worden?" RTL Nieuws krijgt bijna dagelijks dit soort berichten binnen.

Voorgeprogrammeerd

Zo'n zes miljoen Nederlanders hebben wel eens last gehad van prikangst. Volgens psycholoog Jan van den Berg, hoofdbehandelaar bij angst-en traumacentrum IPZO, is het heel logisch dat mensen zo'n negatief gevoel krijgen bij het zien van naalden of een vaccinatie. We zijn door de evolutie namelijk zo voorgeprogrammeerd.

"Onze huid is het belangrijkste beschermingsorgaan dat we hebben", legt hij uit. "Alles is erop gericht dat niks ons doorboort en dus reageren we daar heel sterk op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodsbang voor prikken? Het kan straks zonder naald

Het is volgens Van den Berg wel zo dat naarmate mensen ouder worden, die angst afneemt. Onder jongvolwassenen heeft 23 procent daar nog last van, boven de 40 jaar zakt dat percentage naar rond de 10.

Bord spaghetti

"Op latere leeftijd neemt die beschermreflex af", zegt Van den Berg. "Dat merken we bijvoorbeeld ook bij iemand die niet tegen bloed kan. Als mensen ouder worden, vallen ze minder flauw in zo'n situatie."

En die foto's of videobeelden? "Tja, sommige mensen kijken met een bord spaghetti op schoot naar een operatieprogramma, terwijl anderen daar absoluut niet tegen kunnen", zegt Van den Berg. "Je moet niet al te overgevoelig worden, maar blijf wel een beetje ínvoelend."

Zo gaat RTL Nieuws om met naalden

Chef Online Dennis van Luling licht het beleid van RTL Nieuws over dit soort foto's en beelden toe:

''In artikelen, video's en in socialmediaposts plaatsen we geen foto's van vaccinatie bij verdrietige kinderen. Of: zo min mogelijk, want misschien zijn er voorbeelden uit het verleden dat we dit wel deden. Foto's van huilende kinderen met een naald in hun arm vormen de uitzondering, en geven de kijker en lezer indirect het signaal dat vaccineren pijnlijk is. De fotokeuze hoeft geen afschrikkende werking te hebben.''

''Dit was al ons beleid voordat we de laatste maanden meer video's en artikelen gingen maken over vaccineren. Nu we vaker berichtgeving hebben over vaccineren, groeide het aantal klachten over onnodig veel naalden op het netvlies van onze kijkers en lezers. We hebben daarom besloten om minder naalden in armen te tonen. Onze kijkers en lezers zullen ze zo nu en dan nog wel zien, omdat we veel artikelen en video's over dit onderwerp maken en er daarom niet omheen kunnen.''

Er is volgens Van den Berg wel een aantal oorzaken aan te wijzen waarom de een heftiger reageert dan de ander. Dat kan helemaal teruggaan tot iemands kindertijd. "Als je niet naar de dokter wilde en vervolgens werd vastgehouden terwijl je een prik kreeg… Het kan goed zijn dat je daardoor angstig blijft."

Daarnaast krijgen kinderen ook vaak via ouders of televisie negatieve verhalen over een prik mee. "Maar", zegt Van den Berg, "soms is het ook gewoon omdat het pijnlijker is. Een vaccinatie gaat meestal wat dieper dan een andere prik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccineren zonder prikken? 'Je stapt niet zomaar over prikangst heen'

Tips als je bang bent voor naalden

Stel: je gaat een vaccinatie halen en je bent bang voor naalden, hoe maak je het dan voor jezelf zo prettig mogelijk?

Volgens Van den Berg zijn deze dingen belangrijk:

  • Zorg dat je genoeg gegeten hebt
  • Zorg dat je genoeg gedronken hebt
  • Probeer een beetje uitgerust te zijn
  • Bespreek je prikangst, zet het eventueel op papier zodat de prikker er rekening mee kan houden
  • Probeer, eventueel na afloop, te gaan zitten of liggen om flauwvallen te voorkomen
  • Zorg voor afleiding

Afleiding kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een verpleegster die tegen je praat, of door zelf een tikje op je eigen hand te geven, op het moment dat de prik gezet wordt.

Daarnaast is het voor sommige mensen prettig om mee te kijken als ze een prik krijgen. Op die manier houd je een bepaalde controle.

En als je iets tegen de pijn van de prik wilt doen: vraag de arts om even een ijsblokje op de prikplek te houden. Op die manier is het daar heel makkelijk een klein beetje verdoofd.

Bekijk ook: App helpt mensen met prikangst

Onderzoekers ontwikkelden een spelletje om mensen met prikangst te helpen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore