Spekglad

Tientallen glijpartijen en ongelukken door ijzel: 'Ieder jaar is er wel zo'n dag'

01 februari 2021 12:54 Aangepast: 01 februari 2021 13:17
Beeld © ANP

Het wegdek leek op sommige plekken vanochtend wel een ijsbaan. Automobilisten, fietsers en voetgangers hadden lokaal de grootst mogelijke moeite met het verraderlijke weer. Amsterdammers werden door de meldkamer ambulancezorg opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven.

"We worden overstroomd met meldingen", zei een woordvoerder van de meldkamer vanochtend. "Het is al krap door corona, nu komen alle incidenten door gladheid daar nog eens bovenop. We vragen Amsterdammers om niet naar buiten te gaan als dat niet noodzakelijk is."

Vandaag is zo'n dag

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG spreekt van grote drukte op de spoedeisende hulp. De meeste slachtoffers kampen met letsel door valpartijen. "Je hebt ieder jaar wel een paar van die dagen. Vandaag is zo'n dag. De zorg is niet in gevaar, maar het is wel druk."

Ook buiten Amsterdam is het glad. Zo zijn er meer breuken en hersenschuddingen gemeld bij spoedeisendehulpafdelingen in onder andere Almere, Amersfoort, Arnhem, Barneveld, Baarn en Haarlem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel ongelukken door gladheid: 'Ga de weg niet op'

350 kilometer file

De ANWB deed een dringend beroep op automobilisten om thuis te blijven. Dat gebeurde niet. Op het hoogtepunt rond 8.00 uur vanochtend  stond er zo'n 350 kilometer file.

In de buurt van Amsterdam en Arnhem waren kettingbotsingen. Ook bij Muiden en Zwolle waren veel files door ongelukken. Bekijk hier beelden van de enorme ravage op de A12 vanaf de Duitse grens richting Arnhem:

Het KNMI had code oranje afgekondigd in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Friesland en Drenthe.

Morgen kan het opnieuw glad worden. In de noordelijke provincies wordt in de loop van de ochtend sneeuw verwacht.

Later is in het noordoosten ook een kleine kans op ijzel. Dit is hoe ijzel ervoor zorgt dat wegen in ijsbanen veranderen:

Woensdag en donderdag gaat de temperatuur overdag richting de 10 graden. Dat is behoorlijk zacht. Het zou rond deze tijd van het jaar ongeveer 5 graden moeten zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore