Code oranje

Veel ongelukken door gladheid: 'Ga de weg niet op'

01 februari 2021 06:59 Aangepast: 01 februari 2021 09:46
Ongeluk op de A12 Beeld © Persbureau Heitink

Op meerdere plekken in het land zijn vanochtend ongelukken gebeurd door gladheid. Op sommige plaatsen in het land werden snelwegen afgesloten. Het KNMI kondigde code oranje en code geel af vanwege ijzel, sneeuw en ijsregen in het midden en noorden van het land.

Code oranje geldt voor de provincies Overijssel, Flevoland, Gelderland, Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Utrecht. Code geel geldt voor Groningen en Zuid-Holland. 

Ongelukken

Op meerdere plaatsen in het land waren er ongelukken door de gladheid, meldt de ANWB. Zo was op de A9 van Alkmaar richting Amsterdam een ongeval. Ook op de A1 van Hengelo richting Apeldoorn ging het, waardoor twee rijstroken dicht moesten. Zo rond 08.00 uur stond er meer dan 300 kilometer file, en het is vooral druk rond Amsterdam. 

De A12 richting Arnhem werd enige tijd afgesloten vanwege een groot ongeluk op de IJsselbrug, zoals op deze beelden te zien is: 

Ongelukken in het hele land door gladheid, zoals op de IJsselbrug op de A12. Vooral in het het noorden en midden van Nederland kan het glad zijn.

De A12 is weer open, maar er staan nog lange files. Op de A28 Zwolle richting Staphorst heb je ruim een uur vertraging. "Het beste is alsnog om niet de weg op te gaan en thuis te blijven. De regen is inmiddels al wel meer richting het noorden getrokken, maar vooralsnog zijn de problemen in Noord-Holland het grootst", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Ook op de N50 was er een ongeluk als gevolg van de ijzel. Tussen Ens en Kampen-Zuid leidde dat tot flinke vertraging. 

Verraderlijk glad

Winterse neerslag trok vannacht over het midden en noorden van Nederland. Omdat het daar wel een graad of 4 kan vriezen is het ook vanmorgen oppassen geblazen voor weggebruikers. Naast (natte) sneeuw is er kans op ijsregen en ijzel, waardoor het verraderlijk glad kan worden.

In Putten is het spekglad door ijzel. In Putten is het spekglad door ijzel.

In het zuiden viel vannacht wat regen, maar omdat de temperatuur daar 1 of 2 graden boven nul ligt is er minder kans op gladheid.

Vanmiddag droog

Vanochtend is het bewolkt en trekt neerslag naar het oosten toe weg. De gladheid verdwijnt aan het einde van de ochtend. Vanmiddag is het zo goed als droog en in het noorden en noordwesten kan later de zon nog even doorbreken.

De temperatuur varieert vandaag van een graad of één in Groningen tot 6 graden in het zuiden van Limburg. De zwakke tot matige noordoostenwind draait later in de middag naar het noordwesten toe.

De komende dagen wordt het tijdelijk zachter met de eerste dagen perioden met regen. In het noordoosten blijft het mogelijk iets langer koud met morgen ook kans op (natte) sneeuw.

Zo koud is het nu:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore