Aanpak coronavirus

Ministerie gebruikt nieuwe rekenmethode: veel meer Nederlandse gevaccineerden

31 januari 2021 20:21 Aangepast: 31 januari 2021 20:22
Opeens zijn er fors meer vaccins uitgedeeld. Beeld © ANP

Het aantal mensen dat een vaccin heeft ontvangen is vandaag veel hoger dan dat van gisteren. Op het coronadashboard van de overheid wordt ineens een sprong gemaakt van ruim 226.000 uitgedeelde vaccins naar 346.790.

Het ministerie heeft een iets andere weergave bedacht van het aantal uitgedeelde inentingen omdat vooral vanuit de verpleeghuizen en instellingen te traag doorkwam wat er nou daadwerkelijk is geprikt. Een onderrapportage, volgens het ministerie.

Rekenkundige aanname

Ze gaan daarom voor een deel over op schattingen die zijn gebaseerd op het aantal doses dat vanuit de centrale opslag in Oss verspreid worden over het land.

Op het dashboard staat daarover: "Dit getal is een rekenkundige aanname van hoeveel prikken in totaal zijn gezet. De GGD-cijfers worden gemeld door de GGD-GHOR. Voor de ziekenhuizen en langdurige zorginstellingen maakt het RIVM een schatting door te kijken naar hoeveel vaccins er zijn bezorgd bij priklocaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe kan het dat Israël al zoveel mensen heeft gevaccineerd (en wat kunnen wij daarvan leren)?

Er is veel kritiek op de vaccinatiestrategie van het kabinet. Dat zou volgens sommige te langzaam zijn. Nederland komt in de lijstjes van het aantal uitgedeelde inentingen als een van de langzaamste landen uit de bus.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore