Nationale Tuinvogeltelling

Dankzij lockdown telt recordaantal Nederlanders vogeltjes in de tuin

31 januari 2021 18:42 Aangepast: 31 januari 2021 18:48
Pimpelmees, archieffoto. Beeld © ANP

Maar liefst 165.000 Nederlanders deden afgelopen weekend mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Dat is een record. Ze turfden samen ruim 2,3 miljoen tuinvogels, en ook dat is een record. Volgens de Vogelbescherming heeft de enorme belangstelling voor vogels te maken met de lockdown, waardoor veel mensen aan huis gekluisterd zijn.

Het vorige record dateert van vorig jaar met bijna 91.000 deelnemers, maar dat is nu verpletterd. De top 3 bestaat dit jaar uit de huismus, de koolmees en de pimpelmees. Ook werden er veel merels, vinken, kauwen, roodborstjes, eksters en houtduiven gespot.

Top 10

Dit is de voorlopige top 10 van de Nationale Tuinvogeltelling. Tussen haakjes de notering van vorig jaar.

  1. Huismus (1)
  2. Koolmees (2)
  3. Pimpelmees (3)
  4. Merel (5)
  5. Vink (6)
  6. Kauw (4)
  7. Roodborst (9)
  8. Ekster (10)
  9. Houtduif (8)
  10. Turkse tortel (7)
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mus, mees, meeuw - herken jij de meest gespotte tuinvogels?

Minder vogels per tuin

Toch werden er gemiddeld per tuin minder vogels gezien: 30 vorig jaar, tegenover 19 dit jaar. Dat komt volgens de dierenorganisatie door het zachtere winterweer van de afgelopen periode. Hierdoor verblijven veel vogels nog in bossen en weilanden, waar nog voldoende voedsel beschikbaar is.

Tot morgen 12 uur kunnen deelnemers hun resultaten nog insturen. Het totaal aantal deelnemers zal daarom vermoedelijk nog verder oplopen.

Bekijk ook: Last van lockdownverveling? Ga vogels kijken!

De tijd dat alleen oude mannen met baarden op stap gingen met hun verrekijker is al lang voorbij. Vogelspotten is dankzij de lockdown razend populair. En ook veel jongeren zoals Isabelle (27) zijn aan het vogelen geslagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore