Goed nieuws voor ouders

Minister Slob: basisscholen en kinderopvang op 8 februari weer open

31 januari 2021 18:06 Aangepast: 31 januari 2021 18:45
De basisscholen mogen vanaf volgende week weer open. Beeld © ANP

De basisscholen en kinderopvang kunnen over een week weer open. Dat hebben demissionair minister Slob van Onderwijs en Koolmees van Sociale Zaken zojuist bekendgemaakt na overleg in het Catshuis. Het Outbreak Management Team (OMT) zei in een advies dat er geen bezwaar was tegen heropening.

Wel zal er in het onderwijs gewerkt worden met sneltesten, meldt Slob. Daarnaast moet als een kind positief wordt getest, de hele klas vijf dagen in quarantaine. Over middelbare scholen en de buitenschoolse opvang moet nog verder worden gesproken.

Minister Slob noemt het een opluchting dat de scholen weer open kunnen. "Voor ouders en leraren, maar natuurlijk vooral voor de leerlingen. Want kinderen leren het beste op school, ook in sociaal opzicht. Tegelijkertijd blijven we de situatie goed in de gaten houden, want de situatie in Nederland blijft ernstig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blijdschap, maar ook ongerustheid na uitlekken OMT-advies over heropenen scholen

Geen verrassing

Het heropenen van de scholen is geen verrassing. Gisteren lekte het OMT-advies al uit. Daarin stond dat de experts die het kabinet adviseren geen bezwaar hebben tegen het heropenen. Dat zou veilig kunnen.

In het Catshuisberaad lag het advies op tafel. Het kabinet heeft, zoals verwacht, besloten om het advies over te nemen en de scholen en kinderopvang op 8 februari weer te heropenen. 

Thuisonderwijs in safaripark: 'Kijk daar zijn de neushoorns'

Thuisonderwijs geven kan overal, en daarom boeken steeds meer gezinnen een vakantiehuisje tijdens de lockdown. Mees en zijn beste vriendin Meike hebben bijvoorbeeld les tussen de wilde dieren.

Onrust door uitlekken

Het uitlekken van het advies van het OMT zorgde wel voor veel onrust onder onderwijspersoneel, zei de Algemene Onderwijsbond (AOb) eerder. "Waarom kan men niet wachten tot het advies geheel is afgetikt en iedereen kan lezen welke maatregelen er nodig zijn voor kinderen en onderwijspersoneel?"

Volgens de bond is het grootste deel van het onderwijspersoneel wel blij met het heropenen van de scholen. Maar: "Wij horen ook veel zorgen van het onderwijspersoneel. Op zich willen de meeste mensen die in het onderwijs werken het liefst dat de scholen weer open kunnen. Mits het OMT verklaart dat dat op een verantwoorde manier kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lockdown maakt kinderen eenzaam: 'Je hebt het als ouder niet gelijk door'

Ook blijdschap bij ouders: "De vlaggen gaan uit. Ouders zijn blij dat de kinderen weer naar school gaan en dat ze weer normaal thuis kunnen werken. Ouders kijken er naar uit", zegt Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore