Geen marathonstrijd

Het is koud, maar er komt geen eerste marathon op natuurijs: 'Niet toegestaan'

31 januari 2021 11:14 Aangepast: 31 januari 2021 11:14
De marathon in Noordlaren van 2018. Beeld © ANP

Het vriest, er wordt geschaatst, en het blijft nog wel één of twee dagen koud. Normaal gesproken hét moment dat de strijd tussen verschillende schaatsverenigingen losbarst wie de eerste schaatsmarathon kan organiseren. Maar nu niet.

De reden laat zich raden: corona. Op dit moment is er geen officiële wedstrijd toegestaan als het gaat om schaatsmarathons. "We hebben een paar weken geleden een streep gezet onder dit marathonseizoen", zegt Carl Mureau, woordvoerder van de schaatsbond. Voor het langebaanschaatsen van de professionals in Thialf is een uitzondering gemaakt.

Geen ijsvloer in Haaksbergen en Noordlaren

Schaatsverenigingen die in andere jaren altijd een gooi deden naar de marathonprimeur, hadden eerder ook al aangegeven de schaatsbaan dit jaar niet te prepareren. "Als gevolg van de coronapandemie heeft het bestuur van IJs- en Skeelerclub Haaksbergen IJSCH unaniem besloten deze winterperiode geen baan te realiseren", is te lezen op de site van de club. Onder meer in 2019 werd de eerste marathon daar gehouden.

En ook in Noordlaren bij IJsvereniging de Hondsrug maken ze zich geen illusies. Ook daar blijven de ijsmeesters thuis, zo lang de strenge coronaregels gelden, schreef RTV Noord in november. 

Langere tochten

Maar wat nou als het écht gaat vriezen, en er straks langere tochten op natuurijs te maken zijn? "Dat is een andere situatie, dan hopen we op clementie van het ministerie", zegt Mureau.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore