Basisscholen weer open

Blijdschap, maar ook ongerustheid na uitlekken OMT-advies over heropenen scholen

31 januari 2021 11:36 Aangepast: 31 januari 2021 16:06
Archieffoto Beeld © ANP

De basisscholen en kinderopvang kunnen weer open, zo staat in een uitgelekt advies van het OMT. Juist het uitlekken van het advies zorgt voor onrust, zegt de Algemene Onderwijsbond. Bij ouders is er vooral blijdschap.

Mogelijk maakt demissionair minister Slob van Onderwijs vanmiddag bekend dat de basisscholen en de kinderopvang binnenkort weer open kunnen. Het Outbreak Management Team zou er geen bezwaar tegen hebben

Maandag 8 februari ligt het meest voor de hand als datum van de heropening. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden leraren tekenen petitie: eerst vaccinatie, dan pas voor de klas

Het advies van het OMT wordt vandaag toegelicht aan het kabinet, tijdens een overleg in het Catshuis. 

'Advies nog niet gezien'

Volgens de Algemene Onderwijsbond geeft het lekken van het OMT-advies 'onnodige onrust' onder leerkrachten en ander onderwijspersoneel. "De communicatie - weer via een lek - zorgt voor onnodige onrust. Waarom kan men niet wachten tot het advies geheel is afgetikt en iedereen kan lezen welke maatregelen er nodig zijn voor kinderen en onderwijspersoneel?", vraagt de bond zich af.

"Wij horen ook veel zorgen van het onderwijspersoneel. Op zich willen de meeste mensen die in het onderwijs werken het liefst dat de scholen weer open kunnen. Mits het OMT verklaart dat dat op een verantwoorde manier kan. Dat advies hebben we nog niet gezien."

Bekijk ook: Vijf kinderen, lesgeven én thuiswerken

Het is niet niks: de hele dag je gezin verzorgen en ondertussen ook nog thuiswerken. Zeker niet als je maar liefst vijf kinderen hebt.

Ouders blij

Ook bij ouders is er veel blijdschap, zegt Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders. "De vlaggen gaan uit. Ouders zijn blij dat de kinderen weer naar school gaan en dat ze weer normaal thuis kunnen werken. Ouders kijken er naar uit."

In haar achterban hoort Winsemius óók zorgen, van ouders die bezorgd zijn over de besmettelijkheid en zich afvragen of het verstandig is om de scholen weer te openen. "Maar de blijdschap overheerst."

'Laat ons weer aan het werk gaan'

Op Twitter laat veel onderwijspersoneel van zich horen. De veiligheid van leraren en ander personeel moet vooral niet vergeten worden, zegt schoolleider Bart Oud.

Zijn collega Eva Naaijkens zegt dat ze 'dit soort lekken echt zat is'. "Is het nou echt zo moeilijk om achter de schermen eerst goed na te denken over het wat en hoe?" 

Bijna vakantie

Onderwijsjournalist Ronald Buitelaar vraagt zich af waarom de scholen volgende week weer open gaan, omdat het zuiden een week later alweer voorjaarsvakantie heeft. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore