Tijd voor warme choco

Zo koud was het deze winter nog niet: -8,6 bij Groningen

31 januari 2021 09:38 Aangepast: 15 februari 2021 09:04
Een laagje ijs in Hijum, Friesland. Beeld © Jelle de Vries

Al buiten geweest? Als je een koukleum bent, is het misschien beter om lekker onder een dekentje op de bank te kruipen. Het was namelijk de koudste nacht van deze winter. En heel warm wordt het vandaag ook zeker niet.

Vooral in het noorden van ons land was een kruik geen overbodige luxe. In het Drentse Eelde, onder de rook van de stad Groningen, werd het -8,6 graden, in Leeuwarden -8. "Aan de grond vroor het in Eelde zelfs ruim 10 graden", zegt Leander de Wit van Buienradar. Overdag wordt het in het noorden vandaag ook niet veel warmer dan een graad of 1, in het midden en zuiden ligt de temperatuur nog een of twee graden hoger.

Matige vorst in De Bilt

Ook in de rest van Nederland vroor het vannacht. In De Bilt werd het -5,3, matige vorst dus. Het is matige vorst als de temperatuur onder de 5 graden onder nul uitkomt. "En matige vorst in De Bilt kwam voor het laatst voor op 21 januari 2019", zegt De Wit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ellen en Annie zijn allergisch voor kou: 'Mensen kijken me aan alsof ik vies ben'

Maar: hoe lang blijft de kou? En kunnen de schaatsen ook al uit de kast? De Wit houdt een slag om de arm, maar heeft mogelijk goed nieuws voor de mensen in het noorden van het land. Daar blijft het de komende twee nachten vriezen. Vandaag schaatsen enkele Friese durfals al op een ondergelopen weiland. Maar er komen meer kansen.

De Wit: "Tot dinsdag zullen er in het noord(oosten) voor waaghalzen mogelijkheden zijn om op een flinterdun laagje ijs op ondergelopen weilanden te schaatsen. Maar op dieper water ligt bij lange na niet genoeg ijs en is het dus ook gevaarlijk."

Schaatsen in Winterswijk

Op de ijsbaantjes in ons land zou het misschien al wel iets eerder kunnen. Sterker nog: in Winterswijk is de ijsbaan vanochtend al open. Wel alleen voor leden:

Na dinsdag komt de dooi ons land binnen, en is het even afgelopen met de ijspret. Al is de winter snel weer terug, zegt De Wit. "Aan het eind van de week wordt het weer kouder. En dat lijkt iets serieuzer als deze dagen. Maar het is nog onzeker."

De vorst zorgt dus voor winterplezier, maar het kan ook verraderlijk glad worden op de weg. Vanavond en morgenochtend moet je vooral in het zuiden opletten. Daar kan wat ijzel vallen. Wees gewaarschuwd dus. 

Zo koud is het nu bij jou:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore