Ga naar de inhoud
Angst voor nieuwe rellen

Politie extra alert dit weekend, noodverordening van kracht

Politie in Amsterdam, vorige week liep het uit de hand op het Museumplein. Beeld © ANP

De politie is voorbereid op nieuwe demonstraties dit weekend en extra alert op ongeregeldheden. De kans bestaat dat goedbedoelde demonstraties en manifestaties worden 'gekaapt' door relschoppers. Daarvoor waarschuwt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie.

"In het weekend hebben we niet alleen te maken met de avondklok, maar overdag ook met demonstraties die mogelijk 'gekaapt' kunnen worden." Van Essen wil niet speculeren of hij vandaag of morgen nieuwe ongeregeldheden verwacht. "Ik doe wel een oproep aan een ieder: houd je aan de maatregelen. We komen hier alleen maar gezamenlijk uit. Hoe strikter we ons aan de maatregelen houden, des te groter de kans dat we er eerder van af zijn."

Van Essen wil organisatoren van demonstraties waarschuwen. "Het risico op kapen is er. Dat is een zorg die erbij komt. Daar zijn we extra alert op. Mensen die zonder kwaad in de zin hun ongenoegen gaan uiten over de maatregelen, dat is gewoon te handelen."

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders geven gul aan gedupeerden rellen: 'Dit kon ook mijn oma overkomen'

Noodverordening

In verschillende gemeenten is dit weekend een noodverordening van kracht uit angst voor nieuwe ongeregeldheden die samenhangen met de avondklok. De politie heeft op de plaatsen waar de maatregel van kracht is meer bevoegdheden om mensen aan te houden en te fouilleren.

Onder meer in Apeldoorn, Venray en Meppel hebben de burgemeesters een noodverordening ingesteld vanwege aangekondigde rellen. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft twee manifestaties verboden die voor morgen in zijn stad waren aangekondigd.

Taak- en celstraffen opgelegd

De afgelopen week stonden meerdere verdachten voor de rechter voor deelname aan de rellen of het verspreiden van opruiende teksten via sociale media. Een 19-jarige man uit Den Haag kreeg twee maanden cel opgelegd voor het gooien van een steen naar een politiebus.

Vier jongens (18, 19, 21 jaar) uit Goes moesten voor de rechter verschijnen in Middelburg vanwege opruiing tijdens de rellen. Zij werden beschuldigd voor het online plaatsen van opruiende teksten. Zij kregen celstraffen tot 30 dagen opgelegd. 

Een 25-jarige man uit Zwijndrecht moet vier weken de cel in voor het plunderen van een winkel in Rotterdam. Hij stal een zakje snoep, een pet en viltstiften uit een Zeeman-winkel.

Onrust op social media

De politie houdt berichten op social media goed in de gaten. Afgelopen week werden via social media oproepen gedaan om te rellen. "Social media werken als een blaasbalgeffect en hebben een mobilisatiekracht. Dat had invloed op de omvang, de mate van geweld en de snelheid van de ongeregeldheden van afgelopen week. En het risico bij social media is het copycatgedrag", zegt Van Essen. Opruien via social media is strafbaar, benadrukt hij. 

Brand en vernielingen tijdens rellen, stenen gegooid naar ziekenhuis

01:20
Het was vorige week behoorlijk onrustig in verschillende plaatsen.