11 miljoen doses ingekocht

Coronavaccin Janssen is voor 66 procent effectief, per persoon één prik nodig

29 januari 2021 14:14 Aangepast: 29 januari 2021 14:57
Janssen in Leiden. Beeld © ANP

Het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen is na één dosis voor 66 procent nauwkeurig. Nederland heeft meer dan 11 miljoenen doses van het middel ingekocht.

Ter vergelijking: de vaccins van Pfizer en Moderna zijn voor 90 procent effectief, maar daar heb je dan wel twee vaccinaties binnen een aantal weken voor nodig. 

Volgens recent Brits onderzoek heeft het AstraZenaca-vaccin na één prik een effectiviteit van 73 procent in het voorkomen van ziekte door corona. In Nederland krijg je het middel wel twee keer.

We keken al een keer binnen bij het Leidse geneesmiddelenbedrijf:

Janssen zegt dat ze wereldwijd een miljard vaccins kunnen maken en leveren. Daarvan zijn er 11,3 miljoen voor ons land. De eerste 3 miljoen doses kan Nederland in het tweede kwartaal verwachten. In het derde en vierde kwartaal volgen dan nog respectievelijk 6 en 2,3 miljoen doses.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knettergek of heldendaad? Suzanne (48) test Nederlands coronavaccin

Volgens de testresultaten verlaagt een dosis van het vaccin de kans op matige of ernstige ziekte. Maar, tekent het bedrijf daarbij aan, het lijkt minder effectief bij de Zuid-Afrikaanse coronavariant.

Geen ernstige klachten

Aan de derde testfase deden 45.000 mensen mee. Volgens Janssen had 85 procent daarvan minder last van klachten door corona. Dat betekent dus dat zij wel corona kregen, maar geen ernstige klachten hadden.

Het bedrijf zegt dat die resultaten in elke leeftijdsgroep te zien zijn; 28 dagen na de vaccinatie was 66 procent van de testpersonen beschermd en had lichte ziekteklachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van koploper naar zorgenkindje: EMA besluit vandaag over Oxfordvaccin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore