Geen vrienden

Weinig respect dit keer: ruziemakers Rico Verhoeven en Hesdy Gerges vanavond in de ring

30 januari 2021 06:58 Aangepast: 30 januari 2021 07:07
Verhoeven en Gerges tijdens de zogenoemde 'staredown'. Beeld © ANP

Kickboksers zijn in de ring de grootste vijanden, en na afloop de beste vrienden. Tenminste, zo zie je het vaak. Vanavond niet. Wereldkampioen Rico Verhoeven vecht tegen landgenoot Hesdy Gerges, en die twee maken geen geheim van hun onderlinge verhouding.

Als je het kickboksen een klein beetje volgt, dan herinner je misschien nog de persconferentie eind 2019. Verhoeven had net gewonnen van Badr Hari, nadat de Marokkaanse Nederlander geblesseerd was geraakt. Gerges zat achterin de zaal en kon het niet laten om te roepen dat Hari 'gewoon beter was'. 

'Je moet je mond houden'

Verhoeven was furieus. "Vriend, jij moet gewoon je mond houden. Anders moet je je handschoenen aantrekken en dan sla ik jou ook gewoon de hele ring door", waren de weinig verhullende woorden. Bekijk de confrontatie hier terug: 

Sindsdien zijn de twee niet aardiger voor elkaar geworden. "Ik vind hem gewoon een sukkel. We gaan gewoon oorlog voeren", zei Gerges over Rico tegen vechtsportmedium Spike Sports. Die reageerde op zijn beurt dan weer met de oneerbiedige woorden: "Let's go pannenkoek."

Ben Saddik zei af

Eigenlijk zouden beide mannen niet eens tegen elkaar vechten. Verhoeven zou het in een titelgevecht opnemen tegen Jamal Ben Saddik. Maar de Belg moest afzeggen door een rugblessure. Organisator Glory heeft er vervolgens een toernooi met vier man van gemaakt. Verhoeven begint dus tegen Gerges.

De andere twee deelnemers zijn de Nederlander Levi Rigters en de Marokkaanse Nederlander Tarik Khbabez. Beide winnaars vechten later op de avond tegen elkaar, maar de winnaar van het toernooi is niet de nieuwe wereldkampioen. Die eer blijft sowieso bij Verhoeven. De winnaar van dit toernooi mag zich Heavyweight Tournament World Champion noemen.

Gevecht moet je verdienen

Waarom dan geen titelgevecht? In het kickboksen worden er vechters aangewezen, die mogen aantreden tegen de wereldkampioen om mogelijk de titel over te nemen. Dat wordt bepaald op basis van eerdere uitslagen. Dat was dit keer dus Ben Saddik. Hij viel uit, en dus is er geen titelgevecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kickbokser Gerges is klaar voor gevecht met Verhoeven

Omdat organisator Glory toch graag een vechtspektakel wilde organiseren met vechters in de zwaarste categorie, werd Gerges aangewezen. Of hij nu een gevecht met Rico heeft verdiend? Misschien niet op basis van zijn recente prestaties, maar misschien dat zijn ruzie met Verhoeven een rol speelt. "Of hij het per se verdient, weet ik niet. Maar een cadeautje geven is altijd leuk toch. Ik denk dat hij heel blij werd van het telefoontje", zegt Rico erover.

'Er zit een verhaal achter'

Maar krijgt Gerges echt alleen maar de kans omdat hij in die beruchte persconferentie uitviel tegen Verhoeven? Dat denkt Verhoeven niet, al speelt het misschien wel een beetje mee. "We weten dat Hesdy een trainingsbeest is en altijd in de gym is. Hij is altijd bezig met de sport. Dus hij is zeker een goede en geduchte tegenstander. En er zit een verhaal achter." 

Bekijk hier de voorbeschouwing op de wedstrijd met beide mannen:

De vraag is: wordt het daadwerkelijk spannend? Is Gerges goed genoeg om het Verhoeven lastig te maken? Dat is niet de verwachting. Verhoeven had in het verleden weinig problemen met Gerges, en versloeg hem al meerdere keren.

Wie is Gerges?

Gerges zijn laatste wedstrijd voor het grote publiek was zijn gevecht met Badr Hari in 2018. Hij verloor, maar beide mannen werden achteraf beschuldigd van dopinggebruik. Voor Gerges is deze wedstrijd tegen Verhoeven dus een grote kans om zichzelf weer in de kijker te vechten.

Ook de bookmakers verwachten nu geen verrassing. Voor elke ingezette euro op Verhoeven krijg je maar een paar cent meer terug als hij inderdaad wint. Pakt Gerges de winst? Dan kun je je inzet meer dan vervijfvoudigen.

Kijken kost geld

Wil je de wedstrijden zien, dan moet je betalen. Ook vorige keer was dat zo, toen Badr Hari tegen Benny Adegbuyi vocht, en verloor. Een inlog kost 19,99 euro, dat was vorige keer nog 12,99. De wedstrijden zijn alleen te zien via de website van Glory.

De locatie van het evenement is in Ahoy, maar er zit geen publiek in de zaal. De wedstrijden beginnen om 20.00 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore