Gegevens verhandeld

GGD trekt bericht over meer aanhoudingen door datalek in

29 januari 2021 12:07 Aangepast: 05 februari 2021 16:07
Een medewerker van het bron- en contactonderzoek bij de GGD. Beeld © ANP

De GGD meldde in een verklaring online dat 'er de afgelopen week meer mensen zijn aangehouden in verband met het datalek bij de GGD'. Maar dat blijkt niet te kloppen, zegt de instantie nu. Hoe deze fout bij de GGD gemaakt kon worden, kon de woordvoerder niet zeggen.  

Eerder werden wel twee mensen gearresteerd. 

Maandag bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat er grootschalig gehandeld wordt in adresgegevens en telefoon- en burgerservicenummers, afkomstig uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD.

'Zo sterk als de zwakste schakel'

"Als kwaadwillende mensen moedwillig gegevens uit een systeem halen, dan is dat bijna niet te voorkomen", reageert de GGD. "Dat lijkt ook in dit geval zo te zijn. Wij zijn blij dat er afgelopen weekend direct twee mensen zijn gearresteerd. En afgelopen week nog meerdere."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Illegale handel in privégegevens miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Het gaat om handel in data uit twee coronasystemen van de GGD: CoronIT, waar de privégegevens van Nederlanders die een coronatest hebben gedaan in staan, en HPzone Light, het systeem voor het bron- en contactonderzoek van de GGD. 

Bekijk ook: Persoonsgegevens coronasysteem GGD niet veilig, techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het zit

Er wordt grootschalig gehandeld in privégegevens die bekend zijn bij de GGD na coronatesten en bron-en contactonderzoeken. Dat ontdekte techjournalist Daniël Verlaan.

Het systeem is relatief nieuw, vertelt de dienst. "Hier zijn de GGD'en mee gaan werken toen wij de opdracht kregen van het ministerie van VWS om mensen te gaan testen op het coronavirus. Dit was tot dat moment geen rol van de GGD. Alles is in zeer korte tijd en onder zeer hoge druk opgetuigd. Want het virus wachtte niet. Er moesten zo snel mogelijk teststraten komen. En een systeem waarin de gegevens kwamen te staan. Een goed en veilig systeem- en dat is het ook."

'Diep schokkend'

"De handel in deze gegevens is diep schokkend", reageerde hoogleraar ICT & Recht Frederik Zuiderveen Borgesius van de Radboud Universiteit eerder op het onderzoek van RTL Nieuws. "De informatie kan worden misbruikt voor onder andere identiteitsfraude, phishing en stalking. Omdat er ook medische gegevens in de systemen staan is het juist extra belangrijk om dit goed te beschermen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore