Ga naar de inhoud
Veel meer online verkocht

Winkelverkopen stegen hardst sinds 2001, ondanks corona

Een supermarktmedewerker aan de slag bij het groenteschap in coronatijd. Beeld © ANP

In 2020 kochten we 5,9 procent meer dan het jaar ervoor en dat ondanks het feit dat we met de coronacrisis hadden te maken. Het gaat echter vooral goed met supermarkten en de onlineverkopen. Deze profiteren juist van corona. De non-foodsector verkocht juist net iets minder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de maatregelen tegen de verspreiding van corona waren de verschillen binnen de sector bijzonder groot.

Onder meer kleding- en schoenenwinkels hadden juist een heel slecht jaar als gevolg van de winkelsluitingen in het voorjaar en december.

Parfumerieketen
Lees ook:
Parfumerieketen Douglas sluit 500 winkels, mogelijk ook in Nederland

Supermarkten

Supermarkten en andere verkopers van levensmiddelen profiteerden juist van de horecasluitingen en het feit dat veel mensen aan huis gekluisterd zaten. Daardoor werden er veel meer boodschappen ingeslagen.

De foodsector als geheel behaalde met 6,9 procent de hoogste omzetgroei van deze eeuw, terwijl andere zogeheten non-foodwinkels over de gehele linie uitkwamen uit op een omzetkrimp van 0,1 procent.

Doe-het-zelf en online

Toch was ook in dat laatste segment sprake van grote contrasten. Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, verkopers van consumentenelektronica en witgoed en meubelzaken hebben recordomzetten geboekt.

Verder is er online 43,5 procent meer omgezet in 2020. Dat is de hoogste groei sinds het CBS in 2014 hierover gegevens begon te publiceren.

Kappers
Lees ook:
Kappers wanhopig: 'We gaan kapot zonder betere steun'

Daling in december

De cijfers waren waarschijnlijk nog hoger uitgevallen als de overheid in december niet opnieuw winkelsluitingen had doorgevoerd. Op 14 december kondigde het kabinet een strenge lockdown aan om besmettingen met het coronavirus tegen te gaan.

Veel winkels moesten hun deuren sluiten. Hierdoor heeft de detailhandel in december 3,1 procent minder omgezet dan een jaar eerder.