Ga naar de inhoud
Datalek

GGD zegt snel te stoppen met onveilige coronasoftware

Een medewerker van het bron- en contactonderzoek bij de GGD. Beeld © ANP

De GGD's gaan zo snel mogelijk stoppen met de software die ze nu gebruiken voor het bron- en contactonderzoek. Dat zegt Ellis Jeurissen, landelijk portefeuillehouder bron- en contactonderzoek van de GGD’s vrijdag tegen NRC. De software ligt onder vuur nadat RTL Nieuws deze week onthulde dat er grootschalig gehandeld wordt in persoonsgegevens, afkomstig uit deze systemen.

De onthullingen over het datalek van de GGD gaven volgen Jeurissen de doorslag om zo snel mogelijk over te gaan naar een nieuw softwaresysteem. "We zijn op dit moment met man en macht aan het werken aan de overstap naar een ander, veel veiliger portaal."

Te veel toegang

Kern van het probleem is dat veel te veel medewerkers van de GGD toegang hebben tot bijna alle gegevens, zoals in onderstaande video wordt uitgelegd:

Persoonsgegevens coronasysteem GGD niet veilig, techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het zit

02:01
Zo werkt de illegale handel in privégegevens uit de GGD-systemen

De GGD bleek al maandenlang geregeld te worden gewaarschuwd door eigen medewerkers over de kwetsbaarheden rondom de coronasystemen, deze zorgen zouden door leidinggevenden zijn weggewuifd.

De Tweede Kamer wil volgende week in debat over de gebrekkige databeveiliging bij de GGD's. 

Privacylek
Lees ook:
Privacylek coronasystemen was al maanden bekend, GGD deed niets: 'We konden overal bij'

Laks

Gisteren werd al duidelijk dat de meeste partijen laaiend zijn over het datalek en vooral over hoe laks er mee om is gegaan: de GGD's zelf die signalen van de eigen medewerkers niet serieus namen en minister De Jonge die na de onthullingen nog meldde dat de GGD al het mogelijke had gedaan om diefstal te voorkomen. 

Gelekte
Lees ook:
Gelekte GGD-gegevens werden mogelijk al tientallen keren gebruikt