Auto's, jassen en geld

Verdachte relschoppers zijn dure spullen kwijt, tot onschuld is bewezen

28 januari 2021 23:00 Aangepast: 28 januari 2021 23:18
Arrestaties op de Beijerlandselaan in Rotterdam Beeld © ANP

De politie en het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant nemen auto's, geld, dure jassen, bankrekeningen en salaris van relschoppers in beslag die de afgelopen dagen de straat op gingen. Op die manier wordt vermeden dat ze geld wegsluizen en dure spullen verkopen voor het moment dat ze worden veroordeeld.

Het doel van de actie is dat er, na een mogelijke veroordeling, nog een schadevergoeding aan de slachtoffers gegeven kan worden. Dat mag het OM doen, door een wet die zeven jaar geleden is aangenomen

'Ter vermijding van de kale kip'

"Het is een wet ter vermijding van de kale kip, die straks z'n slachtoffers niet in de schade tegemoet kan komen", zegt strafrechtdeskundige Henny Sackers. Op deze manier is er al geld en zijn er al eigendommen veilig gesteld.

Sackers is wel verrast dat het Openbaar Ministerie tot deze actie overgaat. "Het levert voor het OM een boel gedoe op. Ze moeten er veel extra werk voor doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste veroordeling voor rellen: 19-jarige Hagenaar krijgt twee maanden cel

Voor de relschoppers zelf zijn de gevolgen flink. Het OM kan op deze manier beslag leggen op de inhoud van bankrekeningen, en salaris wordt niet naar de persoon zelf overgemaakt, maar naar het OM. Totdat de verdachte onschuldig wordt verklaard. Sackers: "Dan is er een wet die zorgt dat de spullen terugkomen bij de rechthebbende."

Collectieve verontwaardiging

Waarom het OM dit doet? Sackers: "Je kunt je voorstellen dat de collectieve verontwaardiging groot is. Niet zozeer over de reltrapperij, met name over de schade die is berokkend aan ondernemers die het al zwaar genoeg hebben. Dat kan een motief van het OM zijn geweest."

Bekijk ook: brand en vernielingen tijdens rellen, stenen gegooid naar ziekenhuis

Zo ging het er een paar dagen geleden aan toe.

Het zou best kunnen dat deze acties straks niet alleen in Oost-Brabant worden gehouden, maar in heel Nederland, denkt Sackers. "Dat kan als de rellen terugkomen."

4 man veroordeeld

Het OM is nog steeds op zoek naar meer relschoppers. Ze hielden door het land heen een paar honderd mensen aan, 4 van hen zijn inmiddels veroordeeld tot celstraffen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore