Doe de quiz

Mus, mees, meeuw - herken jij de meest gespotte tuinvogels?

29 januari 2021 16:36 Aangepast: 11 februari 2021 13:38
Beeld © ANP

Vandaag is-ie weer begonnen: de Nationale Tuinvogeltelling. Door heel Nederland houden vogelliefhebbers dit weekend een half uur lang bij welke vogels er in hun tuin of op hun balkon te zien zijn. Ben jij een vogelspotter in de dop? Doe de quiz!

Vorig jaar werden er volgens de Vogelbescherming meer dan anderhalf miljoen tuinvogels geteld. Ruim 90.000 mensen deden toen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling, die elk jaar in het laatste weekend van januari wordt gehouden.

Dit jaar hebben zich nog meer mensen aangemeld voor de telling, misschien wel omdat we toch weinig anders kunnen dan uit het raam staren. Ruim 100.000 deelnemers hebben zich van tevoren ingeschreven.

Doe de quiz

Ben jij een tuinvogeltalent, of kun je nog geen mus van een meeuw onderscheiden? Probeer het in de tuinvogelquiz:

Slecht gescoord? Dan ben je niet de enige. Volgens bioloog Michiel Hooykaas is het droevig gesteld met de soortenkennis van de meeste Nederlanders. Hooykaas doet onderzoek naar de kennis over dieren.

'Vogels weinig herkend'

"Mensen weten maar weinig dieren te herkennen", zegt Hooykaas, "Kinderen herkennen gemiddeld maar één op de drie dieren die in Nederland voorkomen. En vooral vogels worden weinig herkend."

Zo weet 85 procent van de kinderen niet hoe een huismus eruit ziet, en ook de meeste volwassenen kunnen een pimpelmees, vink of grutto niet bij naam noemen.

Hooykaas: "Dat heeft verschillende redenen. Mensen zijn steeds minder bezig met de natuur. En de dieren waar je vooral mee in aanraking komt zijn huisdieren of exotische dieren. Een ijsbeer of tijger herkent iedereen. Terwijl je tuinvogels veel vaker tegenkomt, maar daar hebben mensen geen oog voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zachte winter doet ijsvogels goed

Hooykaas is blij dat steeds meer mensen meedoen aan de Tuinvogeltelling. "Door zo'n telling kom je erachter hoeveel dieren er in je eigen omgeving voorkomen. Als je vogels leert herkennen, ga je ze ook meer waarderen."

Safari in je tuin

En dat is echt niet moeilijk, zegt de bioloog: "Mensen denken soms dat alle vogels op elkaar lijken. Maar zodra je goed kijkt, zie je al snel allerlei verschillen. Naast het uiterlijk ga je ook andere verschillen zien, bijvoorbeeld in het gedrag. Daar kun je echt van genieten. Biodiversiteit is niet alleen op safari te zien, ook in Nederland komen heel veel verschillende dieren voor."

Met de Nationale Tuinvogeltelling kunnen wetenschappers van Sovon Vogelonderzoek Nederland in de gaten houden hoe het gaat met de Nederlandse vogels. Dit weekend, van vrijdag tot met zondag, kun je meedoen aan de telling.

Om mee te doen moet je een half uur lang bijhouden welke vogels er in je tuin of op je balkon te zien zijn. Vogels die alleen maar overvliegen, tellen niet mee. Via de site van de Tuinvogeltelling vind je alle informatie én kun je makkelijk bijhouden welke vogels je gespot hebt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore