Waarschijnlijk vaker

Gelekte GGD-gegevens werden mogelijk al tientallen keren gebruikt

28 januari 2021 19:32 Aangepast: 28 januari 2021 19:35
Een testlocatie in Drachten. Beeld © Novum RegioFoto

De Fraudehelpdesk heeft ongeveer 40 meldingen gekregen die mogelijk te maken hebben met gestolen GGD-gegevens. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die door de GGD waren gebeld voor bron- en contactonderzoek, en een dag later een telefoontje kregen waar die informatie in werd gebruikt.

In de gesprekken werden bijvoorbeeld namen genoemd die in het belletje met de GGD voorbij waren gekomen, meldt het FD. De criminelen probeerden vervolgens andere informatie zoals burgerservicenummers te krijgen. 

GGD op de hoogte

De Fraudehelpdesk kwam tot 40 meldingen, maar de kans is groot dat er meer misbruik is gemaakt van de gestolen gegevens. Dat kan bijvoorbeeld door phishingberichten te sturen. De criminelen konden maandenlang hun gang gaan, en de GGD was ook al een tijd op de hoogte van de privacyproblemen, maar deed niets.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Privacylek coronasystemen was al maanden bekend, GGD deed niets: 'We konden overal bij'

De interne kritiek van medewerkers is door leidinggevenden bij de GGD telkens weggewuifd. Dat blijkt uit de gesprekken die RTL Nieuws de afgelopen dagen voerde met tientallen mensen die voor de GGD werkzaam zijn met het inplannen van testafspraken en het bron- en contactonderzoek.   

Waar ging het mis?

De kritiek zit hem in de vrije toegang voor GGD-medewerkers tot de grote coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders, het gebrek aan toezicht op die systemen en het massaal aantrekken van externe uitzendkrachten die allemaal in die data kunnen neuzen.

De GGD stelt in een reactie niet bekend te zijn met deze signalen. "Waar dit het geval is is dit zeker kwalijk, want wij waarderen medewerkers die ons op risico’s wijzen."

Afgelopen maandag legde RTL Nieuws de grootschalige illegale handel in privégegevens uit de twee coronasystemen van de GGD bloot. Die handel is mogelijk omdat medewerkers toegang hebben tot veel te veel gegevens, zoals in onderstaande video wordt uitgelegd:

De persoonsgegevens in het coronasysteem van de GGD zijn niet veilig, techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het zit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore