Tussenperiode juist opgerekt

EMA: tweede prik Pfizer-vaccin altijd na drie weken

28 januari 2021 17:01 Aangepast: 28 januari 2021 17:44
Een vrouw krijgt in Huizen het vaccin toegediend. Beeld © ANP

Bij het coronavaccin van Pfizer/BioNTech moet de tweede prik altijd drie weken na de eerste worden gegeven. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in een verscherpt advies. Alleen dan biedt het vaccin volledige bescherming.

Nederland en diverse andere landen hebben onlangs juist besloten om de tijd tussen de twee injecties op te rekken tot zes weken. Dat zorgt ervoor dat er meer vaccins beschikbaar zijn voor de eerste prik, zodat het vaccineren bij meer mensen kan beginnen.  

In Nederland stelden het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad in een gezamenlijk advies dat zij zich 'kunnen voorstellen dat het uitstellen van de tweede vaccinatie met maximaal drie weken voordeel kan opleveren'.

Advies aangescherpt

Het EMA stelt nu dat die tussenperiode altijd drie weken moet zijn. Ook de fabrikant raadt een interval van drie weken aan. In de eerdere versie van het EMA-advies stond dat 'ten minste 21 dagen' moeten zitten tussen de twee injecties. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Mensen krijgen tweede dosis vaccin Pfizer voortaan later

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd om zo snel mogelijk met een nieuw advies te komen. Dat laat een woordvoerder weten. In afwachting daarvan wordt voorlopig de langere tussenperiode van zes weken aangehouden. Sommige mensen hadden al een afspraak voor een tweede prik na drie weken. Die afspraken gaan gewoon door, zegt het ministerie.

De Gezondheidsraad laat weten verrast te zijn door de wijziging van het EMA. Een woordvoerder kon nog niet zeggen wanneer de raad met een vernieuwd advies kan komen.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is er geen sprake van nieuwe informatie, en is het advies alleen verduidelijkt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore