Hollen of stilstaan

Negen maanden na begin lockdown is het gekkenhuis bij de kraamzorg

28 januari 2021 17:09 Aangepast: 29 januari 2021 09:15
Beeld © ANP

Waar komen al die baby's toch plotseling vandaan? Het is nu ruim negen maanden sinds de 'intelligente lockdown' begon en kraamverzorgers hebben het hartstikke druk, constateren betrokken organisaties. "Ik denk dat we het niet moeilijker moeten maken dan het is", zegt kraamverzorgster Patricia Veth. "Door het gedwongen thuiszitten hebben stelletjes meer tijd voor elkaar."

In deze branche is het hollen of stilstaan, zegt directeur Esther van der Zwan van Kenniscentrum Kraamzorg: óf er is niets te doen, óf alle baby's in Nederland worden zo'n beetje tegelijkertijd geboren. En op dit moment is het gekkenhuis.

Vooral in januari, februari, maart en april is het drukker dan andere jaren. Misschien wel als gevolg van het gedwongen binnenzitten.

Bij kraamzorgorganisatie De Kraamvogel, met 1100 kraamverzorgers in dienst één van de grootste van Nederland, is het alle hens aan dek. "Veel stelletjes zullen tijdens de eerste lockdown de tijd hebben gevonden om een gezinnetje te stichten", zegt Vanou Krikke van De Kraamvogel. "Het is geen enorme piek. We kunnen de situatie gelukkig aan, maar het valt allemaal te herleiden naar de eerste lockdown."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdens lockdown onverwacht zwanger: 'Eindelijk, na jarenlange trajecten'

Tijdens corona is de druk op de kraamzorg nog hoger dan normaal, zegt Esther van der Ark namens de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg. "Er is sprake van een babyboom en corona maakt het werken sowieso een stuk lastiger. Zo is er meer ziekteverzuim dan anders. Bijvoorbeeld doordat kraamverzorgers in quarantaine moeten omdat ze in aanraking zijn gekomen met corona binnen een gezin. Daar hebben we al bijna een heel jaar mee te maken."

Kraamzorg is grillig

En dan is er in sommige regio's ook nog een tekort aan kraamverzorgenden, ziet ook het Kenniscentrum Kraamzorg. "Veel kraamverzorgers zijn 45 jaar of ouder. Daar is op zich niets mis mee, want het is ook een beroep waar je beter in wordt naarmate je meer ervaring opdoet. Maar we merken de laatste jaren dat er meer kraamverzorgers met pensioen gaan dan er jongere kraamverzorgers bijkomen."

Volgens directeur Van der Zwan kiezen veel jongeren met ambities in de zorg liever voor de stabiliteit van een baan in het ziekenhuis of de ouderenzorg. "Zodat ze weten wanneer en hoeveel ze moeten werken. De kraamzorg is grilliger wat dat betreft."

'Coronalockdown voor veel vrouwen vruchtbare periode'

"De coronalockdown." Zelfstandig kraamverzorgster Patricia Veth uit Almkerk hoeft niet lang na te denken als haar gevraagd wordt naar de vermoedelijke reden voor de plotselinge babyboom. 

"Veel vrouwen die al langer bezig waren met het stichten van een gezin, zijn tijdens de coronalockdown eindelijk zwanger geraakt. Zelfs enkele vrouwen die al in een IVF-traject zaten omdat het niet wilde lukken. Mensen waren even verlost van de drukte en stress van alledag. Ze hadden meer vrije tijd en zochten elkaars genegenheid op."

"Ja, het is nu druk", zegt Veth. "Ik merk het in mijn eigen praktijk en bij collega's. We zitten tot oktober al helemaal vol."

Patricia Veth Patricia Veth

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore