Naar Zuid-Frankrijk

Leeuwen vertrekken noodgedwongen uit Artis vanwege coronacrisis

28 januari 2021 03:02 Aangepast: 28 januari 2021 13:03
Het leeuwenverblijf in dierentuin Artis, ter illustratie. Beeld © ANP

De leeuwen vertrekken uit dierentuin Artis. Door de coronacrisis heeft het park in Amsterdam geen geld om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen en dus gaan de roofdieren medio februari naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk. "Het is een superpijnlijke beslissing."

Dat vertelt de directeur van Artis, Rembrandt Sutorius in De Telegraaf. "We openden onze deuren in 1838 en hebben hier leeuwen sinds 1839", vertelt Sutorius. "Die roofdieren zijn een deel van onze identiteit."

Volgens de dierentuindirecteur was het oude leeuwenverblijf zijn tijd ver vooruit toen het in 1927 openging. "Maar als je daar nu staat, wens je de dieren een beter en groter verblijf toe en dat kunnen we de komende jaren niet bieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenparken moeten flink bezuinigen door corona: 'Veel geld veloren'

De 4 miljoen euro die een nieuw onderkomen voor de dieren moet kosten, kan het park nu niet ophoesten. "Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren", legt Sutorius uit. "Het betekent wat mij betreft niet dat we nooit meer leeuwen zullen hebben."

Eerder kondigde Artis aan noodgedwongen twintig tot veertig banen te schrappen. Als gevolg van de coronacrisis lijdt de Amsterdamse dierentuin een miljoenenverlies.

Enorm tekort

Directeur Sutorius voorziet een tekort van 20 miljoen euro in de komende jaren. "Het kost 60.000 euro om Artis een dag draaiende te houden en we zijn door ons spaargeld heen."

De drie leeuwen vertrekken volgende maand al naar Frankrijk. Bezoekers zullen voor die tijd geen afscheid van de dieren kunnen nemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierentuin Emmen biedt leeuwen, pinguïns en giraffen aan ter adoptie

Zware tijden voor dierenparken

Niet alleen Artis heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis, dat geldt ook voor andere dierenparken, blijkt uit een rondgang door RTL Nieuws. Zo stelde Dierenpark Amersfoort de bouw uit van een nieuw chimpanseeverblijf en van een centrale keuken van waaruit alle dieren worden gevoerd. Daarnaast moest er flink gereorganiseerd worden, waarbij 17 arbeidsplaatsen werden geschrapt.

Ook bij Ouwehands Dierenpark moesten onderhoudswerkzaamheden worden uitgesteld, en verloor één persoon zijn baan vanwege reorganisatie. 

Diergaarde Blijdorp moest zijn plannen voor de komende tien jaar deels bevriezen; 45 van de 180 vaste medewerkers kregen ontslag aangezegd. Voor de Rotterdamse zoo zijn momenteel diverse inzamelingsacties bezig. Een daarvan is in het leven geroepen door Patricia Paay, zoals hier te lezen is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore