Ga naar de inhoud
'Beheersbaar'

Eerste rustige nacht tijdens avondklok, ondanks onrust op sociale media

Een politiecontrole in Rotterdam-Zuid, waar het gisteren 'beheersbaar' bleef. Beeld © ANP

Hoewel het er op sociale media nog even op leek dat relschoppers gisteren weer de straat op zouden gaan, bleef het vrijwel overal in Nederland rustig. Wel werden in Rotterdam 25 mensen aangehouden, maar ook daar sprak de politie van een 'beheersbare avond'.

Eerder deze week lieten relschoppers in meerdere Nederlandse steden een spoor van vernieling achter, maar gisteravond bleef het vrijwel overal op straat rustig.

Net als op dinsdagavond waren er weinig avondklokrellen. Wel brak er brand uit in een theater in het Rotterdamse Plaswijckpark en de politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting. 

'Goed onder controle'

Politiechef Willem Woelders vertelde gisteravond bij Jinek dat de politie alles goed onder controle heeft. Inzet van het leger is wat hem betreft dan ook niet nodig. Bekijk dat gesprek hier:

Is het leger nodig tegen relschoppers?

07:40

Wel werden in Rotterdam gisteravond 25 mensen aangehouden. Het ging vooral om jongeren die geen geldig ID-bewijs konden laten zien of de coronamaatregelen overtraden. Volgens de politie waren het slechts 'lichte feiten' en was het een 'beheersbare avond'. Wel stond de mobiele eenheid de hele avond paraat.

Eerder op de avond zei Woelders dat er op sociale media werd opgeroepen tot geweld, maar dat de politie die chatgroepen goed in de gaten hield.

Opruiers aangehouden

Door het hele land werden zo'n twintig mensen aangehouden, die vanuit huis aan opruiing deden. Dat vertelde Woelders bij Nieuwsuur. "Zij zijn door ons opgehaald en zitten nu op een politiebureau", legde hij uit. Dat helpt volgens de politiechef ook bij bestrijding van de onrust.

Brand
Lees ook:
Brand in theater in Rotterdamse Plaswijckpark, 'waarschijnlijk aangestoken'

Veel (minderjarige) jongeren gearresteerd

In het Groningse Zuidhorn werd gisteren een minderjarige jongen gearresteerd omdat hij in een chatgroep opriep benzine mee te nemen naar de stad Groningen en winkels te plunderen. De chatgroep, met 425 leden, is uit de lucht gehaald.

Een 38-jarige man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij via sociale media berichten heeft verspreid waarin hij heeft opgeroepen geweld te gebruiken tegen de overheid en tegen overheidsmedewerkers. Ook hij is gisteren aangehouden.

In Drachten werden een jongen van 19 en een minderjarige opgepakt die volgens de politie opriepen om in Drachten te gaan rellen.

Een jongen van 17 jaar uit Oosterhout is aangehouden omdat hij zou hebben opgeroepen tot geweld.

Ook in Harderwijk zijn twee personen aangehouden. Een voor opruiing, de ander had een mes bij zich. In Utrecht zijn twee mannen van 20 en 23 aangehouden. Die riepen op sociale media op tot rellen in de stad.

Een 19-jarige inwoner van Best heeft zichzelf bij de politie gemeld nadat zijn foto was verschenen op internet. Hij is volgens de politie betrokken bij rellen in Eindhoven. Zijn rol bij de ongeregeldheden wordt onderzocht. De politie roept mensen, die tijdens ongeregeldheden strafbare feiten hebben gepleegd, op zich te melden.

Relschopper
Lees ook:
Relschopper in dienst: mag je die ontslaan?