Afpersing en bedreiging

Man en minderjarige jongen opgepakt voor incidenten afgeperst fruitbedrijf Hedel

27 januari 2021 22:14 Aangepast: 27 januari 2021 22:15
Eind november ging een huis in Hedel in vlammen op. Beeld © Meesters Multi Media

De politie heeft twee verdachten aangehouden in verband met een poging tot afpersing en bedreiging van een fruitbedrijf in Hedel. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Hilversum en een 21-jarige man uit Bussum.

Het fruittransportbedrijf wordt sinds 2019 afgeperst, nadat het de vondst van een partij drugs tussen Zuid-Amerikaans fruit bij de politie had aangegeven. In sms-berichten werd ruim een miljoen euro of bitcoins ter waarde van anderhalf miljoen euro geëist. Dat moest dienen als ‘schadevergoeding’. Als er niet werd betaald, zouden de afpersers willekeurige medewerkers liquideren.

Handgranaten en branden

(Ex-)medewerkers van het fruitbedrijf en familieleden kregen vervolgens te maken met geweld. Zo werd bij de zoon van een directielid in Kerkdriel een handgranaat op de stoep achtergelaten. De woning van twee oud-medewerkers in Hedel werd door brand verwoest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe een toevallige drugsvondst het dorp Hedel al jaren in zijn greep houdt

Afgelopen jaar waren er ook diverse incidenten met vuurwerkbommen en brandstichtingen bij adressen die een link hadden met het fruitbedrijf.

De opgepakte man uit Bussum wordt verdacht van betrokkenheid bij incidenten met vuurwerkbommen in Rosmalen en Tiel. De jongen uit Hilversum is volgens de politie betrokken bij een voorval met een vuurwerkbom in Kerkdriel.

In januari en december werden al zeven personen aangehouden. Vijf van hen zitten nog vast.

Bekijk ook: waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel

Het is een groot probleem waar veel fruithandelaren zich zorgen over maken: cocaïnesmokkel. Criminelen verstoppen de coke tussen de bananen of mango's die fruitbedrijven importeren. Waarom dat vaak gebeurt, leggen we je in deze video uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fruitbedrijf mogelijk doelwit van handgranaat Kerkdriel: 'Dit komt niet uit de lucht vallen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore