Tienduizenden euro's

Nederlanders geven gul aan gedupeerden rellen: 'Dit kon ook mijn oma overkomen'

27 januari 2021 18:33
Emrahs winkel werd gesloopt. Beeld © RTL Nieuws

Wie treurig wordt van de rellen en tegenstellingen in ons land, krijgt bij het zien van de vele hartverwarmende initiatieven mogelijk weer hoop. Neem Mickey van Lankveld: hij zamelde duizenden euro's in voor 'oma Tonnie' uit Tilburg wier auto is vernield. Of neem de Rotterdammers die al bijna 30.000 euro inzamelden voor ondernemers die hun winkels geplunderd terugvonden. "Het positieve overschaduwt het negatieve."

"Waarom, waarom?", vraagt de 78-jarige Tonnie van Gestel uit Tilburg in een video van Omroep Brabant. In haar omgeving waren zondagavond rellen na de avondklok.

's Nachts had ze door een spleetje in de gordijnen zitten kijken. "Ik raakte er helemaal door van streek. Om drie uur vannacht sliep ik nog niet en de spanning zit nu nog steeds in mijn lijf." 's Ochtends zag ze de vernielingen aan haar auto. 

'Ocherm, zo'n vrouw'

De beelden van de geëmotioneerde oma gingen viral. Ook Mickey van Lankveld (25) zag de beelden. "Dit is nu al de zoveelste keer dat ik zulke negatieve shit zie, ik werd zo kwaad!", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ik dacht: ocherm, zo'n vrouw... Ouderen hebben kromgelegen om dit land op te bouwen en zijn nu de dupe van de rellen."

Van Lankveld komt uit Boekel en kende Tonnie niet, maar dit weerhield hem er niet van om een geldinzamelingsactie te starten. Hij deelde de link van de crowdfundpagina op Facebook. Toen ging het balletje rollen. Meer dan 6000 euro staat er op de teller.

'Ze is in shock'

Een familielid van 'oma Tonnie' zag het bericht en Mickey nam contact met hem op. "Ze zijn superblij. 'Oma Tonnie' was heel erg geëmotioneerd. Ze is het nog steeds niet te boven. Nu is ze in shock van de goeie bedoelingen, het positieve overschaduwt het negatieve."

Sommigen hebben meer dan 100 euro gedoneerd. "Mensen die dat filmpje zien, denken: dit kan ook mijn oma zijn. Dat gevoel roept zij op. Zo'n vrouwtje helemaal in tranen omdat haar autootje zo vernield is, dat grijpt veel mensen aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok: gelegenheidsargument om te rellen, of échte boosheid?

In Rotterdam loopt een inzamelingsactie inmiddels in de tienduizenden euro's. Doel: de kleine ondernemers daar een hart onder de riem steken. "We zagen dinsdagochtend dat een winkel helemaal met de grond gelijk was gemaakt", zegt een van de initiatiefnemers, Daniel Verboeket van een marketingbureau en de Facebookpagina Rotterdamse Memes.

'Ik werd gék!'

Het gaat om de winkel van Emrah Köker, die eigenaar is van Body Muscles Supplementen. Via de camera's in zijn winkel zag hij hoe de boel werd leeggeroofd. "Ik werd gék. Ik heb de hele nacht zitten huilen", zegt hij in een video op AD.nl

Inmiddels is meer dan 30.000 euro ingezameld, ook voor andere ondernemers. En David Bakker zamelde via zijn Instagrampagina 'Duo bedankt' bijna 8.000 euro in. "Dat bedrag is vooral zo hoog geworden omdat het door studenten zo gepromoot is. Dus het bedrag is vooral door jongeren bij elkaar gezameld. Jongeren doen niet alleen aan relschoppen maar helpen ook met schade."

Emrah zelf is blij verrast. "Ik vind het echt tof. Ik krijg duizenden berichtjes binnen. Ze willen zelfs schoonmaken voor mij."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

In het station in Eindhoven werd de stationspiano vernield tijdens de rellen. Dat leidde tot zoveel verontwaardiging dat mensen zich bij de NS meldden omdat ze hun piano wilden afstaan, meldde het Eindhovens Dagblad.  "We zijn heel blij dat mensen er zó mee begaan zijn. Die reacties komen uit een heel warm hart", zei NS-woordvoerder Arno Leblanc tegen het ED.

Primera Den Bosch

En ook Maaike Neufeglise uit Den Bosch werd verrast met een inzamelingsactie. Haar Primera-winkel werd compleet vernield door relschoppers. Veel mensen trokken zich haar lot aan. Op initiatief van website GeenStijl werd een crowdfuningsactie opgezet.

Daarmee werd  meer dan 100.000 euro opgehaald. Maaike reageerde bij Jinek geëmotioneerd op het nieuws van de tussenstand. Die bedroeg toen nog 80.000 euro. "Ik ben vandaag zo verrast door zo veel mensen die ons een warm hart toedragen. Die raddraaiers hebben alles stuk gemaakt, maar snel daarna merkte ik in wat voor fijn land we leven, waarin we zorgen dat we alles samen doen."

De ondernemer is van plan haar zaak gewoon weer te openen, wanneer dat kan. "Ik laat me niet wegpesten door terreur."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore