Avondklokrellen

Eerste veroordeling voor rellen: 19-jarige Hagenaar krijgt twee maanden cel

27 januari 2021 14:46 Aangepast: 27 januari 2021 15:32
Politie tijdens de rellen in de Schilderswijk in Den Haag.

De politierechter in Den Haag heeft een 19-jarige man twee maanden cel opgelegd wegens het gooien van een steen naar een politiebus. De Hagenaar is de eerste die door de rechter is veroordeeld in het kader van de rellen, die verspreid over het land hebben plaatsgevonden.

De man werd opgepakt tijdens avondklokrellen afgelopen maandag in de Haagse Schilderswijk. Volgens het AD gaf hij vandaag de verdenking toe. "Toen ik die steen losliet, barstte een heel erg schuldgevoel los."

Ook in Amsterdam, Breda en Middelburg staan vandaag mensen voor de snelrechter voor deelname aan de rellen of het verspreiden van opruiende teksten via sociale media. Bekijk hieronder beelden van de rellen de afgelopen dagen:

Goes

Vier jongens (18, 19, 21 jaar) uit Goes moesten voor de rechter verschijnen in Middelburg vanwege opruiing tijdens de rellen. Zij werden beschuldigd voor het online plaatsen van opruiende teksten. Zij riepen anderen via Telegram op om in Goes te gaan rellen met vuurwerk en brandbommen.

De eerste twee verdachten (18 en 19 jaar) kregen een celstraf van drie weken, waarvan twee weken voorwaardelijk. Met aftrek van het voorarrest van twee dagen, moeten ze dus nog vijf dagen zitten. Ook krijgen ze een proeftijd van twee jaar en 60 uur taakstraf.

Zwaardere straf

Een van de andere verdachten werd veroordeeld tot twee weken cel waarvan 12 dagen voorwaardelijk. Met de twee dagen dat hij in voorarrest zit, komt hij dus vandaag op vrije voeten. De andere verdachte kreeg een zwaardere straf. Hij kreeg 30 dagen opgelegd, waarvan 14 dagen voorwaardelijk. De verdachte moet tot 9 februari de cel in.

Snelrecht wordt vaker toegepast als de situatie het toelaat. De snelrechter is een politierechter, die kleinere strafzaken afhandelt waarvoor maximaal twaalf maanden celstraf wordt geëist. Vrijwel altijd volgt direct mondeling uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel arrestaties, geen rellen rond avondklok: 'Het is relatief rustig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore