Breda

Maximale straf voor tiener die 15-jarige Megan doodde: 'Opgelucht, maar niets is lang genoeg'

27 januari 2021 12:59 Aangepast: 27 januari 2021 13:23
Een voorbijganger bij de bloemenzee voor Megans huis, augustus 2019. Beeld © ANP / EIGEN FOTO

De rechter heeft een 17-jarige jongen veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het doodsteken van de 15-jarige Megan. Ze kwam in de zomer van 2019 in Breda om het leven met 35 messteken.

"De ouders zijn opgelucht dat hij de maximale straf heeft gekregen", laat de woordvoerder van de familie weten. "Geen enkele straf is hoog genoeg voor het leed dat hen is aangedaan, maar ze realiseren zich ook dat dit het hoogst haalbare was. Het is een opluchting dat hij opgesloten blijft en geen gevaar vormt voor de maatschappij."

Aanvankelijk wilde de jongen vandaag niet naar de rechtbank komen voor de uitspraak. De rechter vond het echter zo belangrijk voor de nabestaanden dat hij er wél was, dat de jongen een bevel kreeg. In verband met zijn leeftijd mocht de jongen niet gefilmd of getekend worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder doodgestoken Megan: 'Hoe kan ik ooit nog gelukkig worden?'

Megan overleed op 19 augustus 2019. Ze werd in de keuken van haar moeders huis doodgestoken. Vriendinnen vertelden later dat de verdachte en Megan een stelletje waren. De jongen was 16 toen het gebeurde en werd nog dezelfde dag opgepakt. Sindsdien zit hij in voorarrest.

De verdachte verklaarde eerder dat hij handelde uit zelfverdediging, maar dat vond de rechtbank niet geloofwaardig. De rechter veroordeeld hem voor doodslag. Ook is hij onderzocht door gedragsdeskundigen. Die stelden ernstige psychische problemen vast, waarvoor hij nu jeugd-tbs krijgt.

Maximale straf

"Mijn verdriet is zo groot en intens dat ik er dagelijks onder gebukt ga. Er is op 19 augustus ook een gedeelte van mij doodgegaan. Genieten is voor mij niet meer vanzelfsprekend en overal zit opeens een zwart randje aan", zei Megans vader eerder in de rechtszaal.

De officier van justitie eiste twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de jongen. Dat is de maximumstraf die aan een 17-jarige opgelegd kan worden binnen het jeugdstrafrecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kind na plegen misdrijf maximaal 1 of 2 jaar vast: 'Straffen niet belangrijkste'

Dat zit als volgt. In Nederland kunnen kinderen vanaf 12 jaar voor een strafrechter komen. Wel gelden er voor hen andere straffen dan voor volwassenen. Kinderen kunnen een werkstraf, een leerstraf, een geldboete of jeugddetentie krijgen. "Een geldboete wordt niet vaak opgelegd, omdat de ouders daar ook mee belast worden", legde kinderrechter Susanne Tempel eerder uit.

Voor kinderen onder de 16 jaar is het maximum jeugddetentie één jaar. "Van 16 tot 18 jaar is het maximum twee jaar, maar die kinderen zou je, als het past bij hun ontwikkeling, als volwassenen kunnen berechten. Dan kun je dezelfde straffen als aan een volwassene opleggen."

Jeugd-tbs

Naast detentie bestaat er ook een vorm van jeugd-tbs, de PIJ-maatregel. "Die maatregel kan een rechter opleggen bij een ernstig feit, waarbij de veiligheid in het geding is en de verdachte geestelijk ziek is of een gebrekkige ontwikkeling heeft. Die PIJ kan voor zo'n jongere zeven jaar duren. Het is sinds een aantal jaren ook mogelijk om de PIJ-maatregel na die zeven jaar om te zetten in tbs."

Bekijk ook: Dit gebeurt er als jongeren worden opgesloten

Een strak dagprogramma en vroeg naar bed: in deze video leggen we uit hoe Justitiële Jeugdinrichtingen werken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore