Ga naar de inhoud
Opwarming aarde

Jongeren bezorgder over klimaatcrisis dan hun ouders

Beeld © AFP

Jongeren zijn bezorgder over het klimaat dan de generaties van hun ouders en grootouders. Dat blijkt uit het grootste internationale opinieonderzoek naar de opwarming van de aarde tot dusver. 

Daaraan deden zo'n 1,2 miljoen mensen uit tientallen landen mee. Ruim een half miljoen deelnemers is jonger dan 18.

Angry Birds

Onderzoekers gebruikten een opvallende methode om jongeren te benaderen. Zij kregen tijdens het spelen van spelletjes als Angry Birds een pop-up te zien. Zo kregen ze de mogelijkheid mee te doen aan het onderzoek van de universiteit van Oxford en de Verenigde Naties.

Wereldwijd ziet bijna 70 procent van de minderjarigen klimaatverandering als een internationale noodsituatie. Bij mensen boven de 60 denkt 58 procent daar zo over, aldus de onderzoekers. Wanneer wordt gekeken naar alle leeftijdsgroepen, is het gemiddelde 64 procent. Vooral jongeren in het Verenigd Koninkrijk en Italië (86 procent) zijn bezorgd, veel meer dan in landen als Argentinië (63 procent) en Moldavië (61 procent).

'Tijd
Lees meer
'Tijd voor actie': wat willen de jonge Nederlandse klimaatactivisten?

Natuurbehoud

Deelnemers aan het onderzoek mochten zich ook uitspreken over wat voor beleid ze het meest zien zitten. Vooral het conserveren van bos en andere natuurgebieden scoorde goed. Dat kreeg de steun van 54 procent van de respondenten. 

Ook de ontwikkeling van duurzame energiebronnen en 'klimaatvriendelijke' landbouwtechnieken kregen relatief veel steun. Het promoten van vegetarisch eten stond onderaan de lijst.

Bekijk ook - Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies?