Winters weer

Grote verschillen: sneeuw in het noorden, negen graden in het zuiden

27 januari 2021 09:37 Aangepast: 27 januari 2021 13:02
Sneeuw in het Groningse Zuidhorn. Beeld © Rense Renkema

Wie in Friesland, Groningen of Drenthe woont heeft het waarschijnlijk al gezien. Er ligt sneeuw. De rest van Nederland hoeft vandaag geen sneeuw te verwachten. Sterker nog, in Zeeland wordt het zelfs negen graden.

"Op dit moment sneeuwt het nog een beetje in het noordoosten van het land en de komende uren zal de sneeuw blijven liggen, maar de verwachting is dat het vanmiddag overal weer weg is", zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar.

Vanmiddag zal het op de meeste plekken in het land bewolkt zijn met lichte (mot)regen in het uiterste oosten, maar in de rest van het land is het voornamelijk droog. De temperaturen lopen uiteen van drie graden in het noordoosten tot negen in het zuidwesten. "Zo'n groot verschil is toch best bijzonder voor zo’n klein landje als Nederland."

Zo zag het er vanochtend in Roodeschool uit. Zo zag het er vanochtend in Roodeschool uit.

Die verschillen worden morgen nog groter. "De grens tussen zachte en koude lucht ligt dan pal boven Nederland." Morgen belooft een natte dag te worden met regen in een groot deel van Nederland. In het noordoosten blijft het nog even droog, maar later op de dag gaat ook daar wat neerslag vallen. Omdat het daar koud blijft, zou het daar dan om natte sneeuw of sneeuw kunnen gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winterse buien over Nederland: Groningen verrast door sneeuw

Of er nog meer sneeuw gaat komen? Misschien komend weekend, zegt Huizinga. "Dan krijgen we meer koude lucht en zakt het hele land in temperatuur naar een graad of vijf op zaterdag en zondag zelfs naar een graad of drie. Dan neemt de kans op vorst en winterse neerslag ook weer toe."

De sneeuwradar van Buienradar:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore