Stijging 4,4 procent

Gemeenten verwachten dit jaar 11,3 miljard euro aan heffingen

27 januari 2021 01:55 Aangepast: 27 januari 2021 09:45
Archieffoto. Beeld © ANP

Nederlandse gemeenten rekenen erop dit jaar 11,3 miljard euro aan heffingen te ontvangen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent een stijging van 4,4 procent ten opzichte van vorig jaar, toen (nog voor de uitbraak van de coronacrisis) 10,8 miljard euro werd begroot.

De opbrengst van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgt het hardst, naar verwachting met 10 procent. Daarmee gaat het om de grootste stijging in 26 jaar. Gemeenten zullen dit jaar naar verwachting 2,2 miljard aan de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten ontvangen. 

Inzamelingskosten

De stijging van de reinigingsheffingen komt door de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hogere WOZ, meer belasting: zoveel steeg de WOZ bij jou

Verder stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) met 5,8 procent. Naar verwachting zal die daarmee in totaal 4,6 miljard euro opleveren. "Veel gemeenten geven aan dat een (extra) verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken", lichten de onderzoekers toe. 

Toerisme Amsterdam

De toeristenbelasting zal de gemeenten in 2021 naar verwachting 344 miljoen opleveren, 68 miljoen minder dan een jaar eerder. Die daling komt voor een groot deel door Amsterdam, die waar de begroting wat betreft toerismebelasting met 79 miljoen euro naar beneden is bijgesteld.

Van de 200 miljoen euro die de gemeente vorig jaar begrootte, verwacht het maar 56 miljoen binnen te halen. Dat is een gevolg van de coronacrisis en daardoor het wegblijven van toeristen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeenten lopen 236 miljoen aan toeristenbelasting mis

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore