Tientallen arrestaties

Wel arrestaties, geen rellen rond avondklok: 'Het is relatief rustig'

26 januari 2021 23:11 Aangepast: 27 januari 2021 09:44
Arrestaties op de Beijerlandselaan in Rotterdam Beeld © ANP

Er waren opstootjes, er werd (zwaar) vuurwerk afgestoken en er werden tientallen mensen opgepakt. Dus om te spreken van een kalme avond, is misschien wat vreemd. Maar de vierde avondklok-avond verliep gisteren in ieder geval anders dan de voorgaande edities. "We zien echt een heel ander beeld dan maandag."

Dat zei een woordvoerder van de Nationale politie gisteravond tegen RTL Nieuws. "We maken de definitieve balans pas morgen op, maar op dit moment is het relatief rustig."

Eerder op de avond werden via social media ongeregeldheden aangekondigd in meerdere steden. In meerdere gemeenten werden noodbevelen afgekondigd. Winkeliers timmerden hun etalages dicht uit angst voor vernielingen en plunderingen.

Hema in brand gestoken

Maar op de meeste plekken bleven die uit. Wel werd er in Schijndel een brandbom tegen de Hema gegooid, waarna er in de winkel brand ontstond.

Onrustig in Amsterdam-Osdorp

In Amsterdam-Osdorp zorgde een groep jonge mannen en jongens voor een onrustige situatie. Ze hadden zich verzameld in de omgeving van de straat Tussen Meer en staken vuurwerk af.

De mobiele eenheid die nadrukkelijk aanwezig was, trad kort op door het vormen van een linie, waarna de meesten afdropen en de rust terugkeerde.

81 arrestaties in Rotterdam

In Rotterdam werden zeker 81 mensen aangehouden voor diverse overtredingen van de coronamaatregelen. Een aantal van hen pleegde vernielingen, maar tot grote ongeregeldheden kwam het niet, zegt een woordvoerder van de politie.

Volgens de politie was het op sommige plekken wel onrustig met jongeren, maar niet vergelijkbaar met de rellen en plunderingen op maandagavond. Volgens de woordvoerder was er sprake van "een kat-en-muisspel" tussen de jongeren en agenten.

Preventief fouilleren

De politie meldde al voor het ingaan van de avondklok dat in Rotterdam-Zuid en in het centrum van de stad zeventien mensen zijn aangehouden voor onder andere samenscholing en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Op straat werden groepen mensen direct door de politie om hun ID-bewijs gevraagd. Daarna werden ze gesommeerd om niet in groepjes rond te lopen vanwege de geldende coronamaatregelen. De politie hoopte op die manier nieuwe rellen in de kiem te smoren.

De politie was onder meer in groten getale aanwezig op de Beijerlandselaan in Rotterdam, waar jongeren maandag aan het rellen waren en vernielingen aanrichtten. Daar werd na 21.00 uur de straat door de mobiele eenheid leeg geveegd. Tot schermutselingen kwam het niet.

Wel werd nog zeker een arrestatie verricht voor het negeren van de avondklok.

Voetbalsupporters

In het centrum van Breda werd in de loop van de avond door de politie een grote groep mensen gesommeerd naar huis te gaan. Ook zijn er in de stad meerdere aanhoudingen verricht, maar een woordvoerder van de politie wist nog geen exact aantal.

De mensen liepen om nog onbekende reden door de stad, waarop ze bij elkaar zijn gedreven door de politie. Agenten hebben hen vervolgens opgedragen om naar huis te gaan. Volgens de politiewoordvoerder gaf een groot deel daaraan gehoor. Volgens Omroep Brabant ging het om supporters van NAC.

Op meerdere plekken in Nederland gingen voetbalsupporters de straat op, zoals te zien is in onderstaande video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore