Ga naar de inhoud
Den Bosch en Maastricht

In meerdere steden voetbalsupporters op de been 'om stad te beschermen'

De rellen tegen het coronabeleid van het kabinet Beeld © ANP

In meerdere steden zijn voetbalsupporters de straat op gegaan. Naar eigen zeggen om hun stad te beschermen tegen de relschoppers. In Den Bosch, dat gisteren ten prooi viel aan plunderingen en vernielingen, lopen de supporters in oranjes hesjes door de stad.

Op social media is te zien dat voetbalsupporters in verschillende steden door de straten trekken, zoals te zien is in onderstaande video.

Voetbalsupporters de straat op: 'Laat ze maar komen plunderen'

01:06

Verstandig?

Of het verstandig is om voetbalsupporters in te schakelen bij de handhaving? "Het is positief als mensen duidelijk maken dat relschoppen niet kan. In een bepaald opzicht is dit initiatief te vergelijken met buurtvaders", vertelt Otto Adang, hoogleraar Veiligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Als de voetbalsupporters de relschoppers aanspreken op hun gedrag, is dat goed. Maar verder dan dat mag het niet gaan", zegt Adang.

"Ze mogen nooit andere rollen op zich nemen of iets wat in de richting van geweld gaat. Jongeren aanspreken kan wel. Als de gemeente en politie de regie houden en de supporters de instructies van hen op blijven volgen, dan zou dit moeten kunnen."

Willem II

Ook gisteren gingen voetbalsupporters de straat op om hun stad te beschermen. Fans van de harde kern van Willem II waarschuwden via sociale media niet alleen om geen vernielingen in Tilburg aan te richten. Ze zeiden ook niet te tolereren dat ondernemers het slachtoffer worden van plunderingen. 

Avondklok:
Lees ook:
Avondklok: gelegenheidsargument om te rellen, of échte boosheid?

"Geen plunderingen en vernielingen in onze stad!', waarschuwden fans van MVV op sociale media. "Voor degene die toch meent aan onze stad te moeten komen, we hopen dat de politie jullie vindt voordat wij dat doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee."

'Onze stad verdedigen' 

Ook de harde supporterskern van NEC zei geen vernielingen en plunderingen te tolereren. "Wij zullen dit niet toestaan. Onze winkeliers hebben het al zwaar en kunnen dit er niet bij hebben. Wij zullen dus onze stad verdedigen."

Supporters van AZ, Heracles Almelo lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ze verklaren zich bereid om de plannen van mogelijke relschoppers te dwarsbomen.

Veel
Lees ook:
Veel Nederlanders pikken de rellen niet en laten dat nu horen: 'We zijn het spuugzat'