Ga naar de inhoud
'Niet je belastingen invullen'

Avondklok goed voor je nachtrust? Dat ligt er maar net aan

Nog even in bed op je telefoon is waarschijnlijk niet goed voor een gezonde slaap. Beeld © Getty Images

Het klinkt heel logisch: het is vanaf 21.00 uur stil op straat, dus je slaapt beter. Maar zo simpel is dat niet, legt Ysbrand van der Werf uit.

De hoogleraar neurowetenschappen van het Amsterdam UMC zegt dat we in ieder geval weten dat een rustige aanloop naar je slaap beter is. Dus stiller op straat is goed, zou je denken.

Wat doe je?

Van der Werf wil dat niet zo stellig zeggen, want hoe je naar bed gaat is bijvoorbeeld ook heel erg afhankelijk van wat je daarvoor doet. "Misschien gaan mensen door de avondklok wel meer tv kijken of zijn ze met hun tablet dingen aan het doen", zegt hij. Er liggen dus een heleboel (slaap-)verstorende dingen op de loer.

We
Lees ook:
We slapen langer sinds corona: 'Veel gezonder om op te staan zonder wekker'

Van der Werf benadrukt dat je je slaap vooral gezond houdt, door de laatste twee uur voor je naar bed gaat, rustig aan te doen. "Ga geen spannende thriller kijken. En doe geen dingen waar je boos van wordt, zoals je belastingpapieren invullen."

Achtergrondgeluiden

Zeker tijdens de lockdown en de avondklok speelt stress een belangrijke factor. "Bepaalde mensen vinden de lockdown wel prima", zegt Van der Werf. "Andere mensen missen hun sociale contacten en zijn onrustig omdat ze van alles niet kunnen doen."

En dan zijn er ook nog de mensen die beter slapen als het wat lawaaieriger is. "Maar", zegt Van der Werf, "dat zijn vooral achtergrondgeluiden. Daar hoef je niet op te concentreren, maar het leidt wel je aandacht af, zodat je niet gaat piekeren. Zoals sommige mensen rustig worden van het geluid van kabbelend water."

Geluiden zoals een vliegtuig dat over vliegt of een toeterende auto kunnen volgens hem juist heel verstorend werken.

Bekijk ook: Jongeren slapen niet door mobieltjes

01:46
"Toch even dat appje checken." Soms zit Joëlle nog tot laat op haar mobiel en dat gaat soms ten koste van haar nachtrust.