Videoboodschap burgemeester

Aboutaleb tegen relschoppers: 'Blij met je gestolen spullen?'

26 januari 2021 15:18 Aangepast: 26 januari 2021 15:34
Ahmed Aboutaleb Beeld © ANP

"Het is nu bijna 12 uur na de grote geweldsuitbarsting gisteren op Rotterdam-Zuid. En? Ben je nu wakker geworden? Goed gevoel? Dat je je stad naar de vernieling hebt geholpen?" Zo begint de videoboodschap die de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag op Twitter plaatst.

In de video spreekt hij de relschoppers aan. Zijn ze trots op wat ze hebben gedaan? Tegelijkertijd steekt hij slachtoffers een hart onder de riem. "Ondernemers, wij laten jullie niet in de steek."

Brandende auto's en vliegende stenen

Rotterdam is één van de steden die gisteren slachtoffer werd van relschoppers. In verschillende steden vernielden relschoppers bushokjes, gooiden ze stenen en vuurwerk naar de politie, plunderden ze winkels en staken ze auto's in brand.

De politie moest hard ingrijpen en arresteerde 184 mensen. Dat kunnen er nog meer worden. In Rotterdam hield de politie gisteren ruim 50 mensen aan naar aanleiding van de forse ongeregeldheden op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid.

Twaalf uur na de rellen spreekt burgemeester Aboutaleb de relschoppers toe. "Wat heb je gedaan met de spulletjes die je gestolen hebt gisterenavond?", vraagt hij ze. En: "Voelt het goed om wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je?"

'Wat zegt je geweten?'

"We hebben de afgelopen jaren met elkaar ongelooflijk veel geld en energie gestopt om van de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk prachtig mooie winkelstraten van Rotterdam te maken", zegt hij. "Jij bent er trots op toch? En vervolgens help je je eigen stad naar de Filistijnen. Een held toch hè, ben jij? Die tas gestolen spullen naast je bed. Wat zegt je geweten eigenlijk?"

Aboutaleb spreekt ook ouders toe. "Heeft u uw zoon gemist gisteren? Heeft u zich afgevraagd waar die was? Heeft u gebeld van: kom thuis, want het is 21.00 uur geweest. Of heeft u toch de gestolen spulletjes gezien en gedacht: het is normaal dat het zo gaat?"

Uiteindelijk richt hij zich tot ondernemers die slachtoffer werden van het geweld. "Wij laten jullie niet in de steek", vertelt hij ze. "We gaan jullie helpen. Samen met de verzekeraars en alle anderen gaan we proberen jullie een weer start te geven."

Schade bij een zaak in Rotterdam. Schade bij een zaak in Rotterdam.

Want opgeven is geen optie, volgens Aboutaleb. "Rotterdam is sterk geworden door strijd, échte strijd, voor de waarden van de samenleving. Voor een solidaire staat, waarin we voor elkaar opkomen. Geen stad die we graag willen slopen."

Tot slot bedankt Aboutaleb de mensen die zich hebben ingezet om de stad te beschermen en om alles weer op te ruimen. "Mijn dank en waardering voor al die dienders van gisterenavond. Geweldige inzet. Hartelijk dank."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Geleen tot Zwolle: hier sloeg de vlam gisteravond in de pan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore