Ga naar de inhoud
'Wij zijn met meer'

Veel Nederlanders pikken de rellen niet en laten dat nu horen: 'We zijn het spuugzat'

Zij hebben genoeg van de rellen. Beeld © Eigen foto.

Voetbalsupporters die de stad beschermen, de hashtag #wijzijnmetmeer op Twitter, en op Facebook een bericht dat enorm veel gedeeld wordt. Ja, er zijn (veel) relschoppers actief de laatste dagen. Maar een groot deel van Nederland lijkt er nu klaar mee. "Het is mooi geweest."

Edwin (53) is één van die Nederlanders. Hij heeft zich al een aantal dagen zitten verbijten, vertelt hij. Tot het moment dat hij iets móest laten horen. Zijn bericht op Twitter met de hashtag #wijzijnmetmeer krijgt al snel veel respons. "Nee: jullie mogen niet namens ons roeptoeteren 'Wij zijn Nederland'. Wij, de rest, en de meerderheid in Nederland, zijn jullie spuugzat", schrijft hij onder meer.

Een kring om de steden

De hashtag wordt veel gedeeld. Ook door Leslie. Zij zou het liefst hand in hand een kring om onze steden moeten maken. Tussen relschoppers en handhavers in. "Dat kan niet, ik weet het. Maar #wijzijnmetmeer", schrijft ze.

Ging
Lees ook:
Ging het dan overal mis? Naast de rellen was er ook hoop

Leslie is ervan overtuigd: "Je hoort vaak de tekst 'iedereen is het zat', maar deze mensen spreken niet voor Nederland. Het grootste deel van het land is moe van de maatregelen, maar accepteert dat er iets moet gebeuren."

'Ik wil geen burgeroorlog'

Ze moest iets, en dus plaatste ze haar bericht op sociale media. Veel meer kan, en mag nu niet. "Ik denk dat als wij 'gewone' mensen ons kwaad gaan maken, dat er niets van dat groepje relschoppers overblijft. Maar dat kan niet, ik wil geen burgeroorlog."

En daarom plaatste ze de tweet. "Ik hoop dat we met een soort goedheid en liefde onze steden kunnen beschermen. Ik zag gisteren ook de beelden hoe mensen in Eindhoven de boel weer opruimden. Dat vond ik zo mooi. Dat hebben we nodig." 

Bekijk hier de beelden van de dag na de rellen in Eindhoven:

Tientallen vrijwilligers vegen Eindhoven weer schoon: 'Ik ben zo boos'

02:05
In Eindhoven werd het station vernield, vrijwilligers ruimden de boel op.

Facebook

Ook op Facebook wordt het geluid van 'de thuisblijvers' steeds luider. Niet met een hashtag, maar door middel van een tekst die almaar doorgestuurd wordt. "Ben je een bekende van me en was je actief onderdeel van de rellen? Ontvriend me dan meteen", is de strekking. 

Verder is onder meer te lezen: "Klop NIET aan bij de SEH, huisarts of ziekenhuis als je door je deelname vandaag gewond bent geraakt, zij hebben het al druk genoeg."

Hoe
Lees ook:
Hoe Den Bosch ontwaakte: boos, verdrietig, behulpzaam

Edwin denkt dat we met z'n allen scherp moeten zijn op wat er de komende tijd gebeurt. De groep relschoppers grijpt de huidige maatregelen aan om om onrust te stoken, zegt hij. "Dat kan enorme schade aanrichten. Er is nu een kleine groep mensen aan het schreeuwen en aan het roepen. Een veel grotere groep mensen zit thuis en die denkt: 'nu je mond houden'."

'We zijn sterker dan dit'

Hoe hij de laatste dagen naar de tv heeft zitten kijken? "Met verbazing, en eigenlijk ook weer niet. Dit is eigenlijk al begonnen met de boerenprotesten. Het moest een keer ontploffen. Wat ik erg vind, is dat er politici zijn die het voeden. En dat als er druk op wordt gezet, dat ze dan het geweld pas veroordelen."

Avondklok:
Lees ook:
Avondklok: gelegenheidsargument om te rellen, of échte boosheid?

Leslie denkt hardop hoe we de komende tijd met de groep relschoppers moeten omgaan. "Tijdelijk harder straffen, misschien is dat een idee. Dit is gewoon echt onacceptabel. We zijn samen sterker dan dit."

Voetbalsupporters

Waar veel mensen dus online hun onvrede uiten, zijn er meerdere supportersgroepen van voetbalclubs die juist de straat op gaan, om vernielingen en plunderingen te voorkomen. Fanatieke aanhangers van bijvoorbeeld NEC, Willem II en AZ proberen zo hun steentje bij te dragen.

De groep uit Nijmegen, East Side & HKN, laat weten dat ze de demonstraties tegen de huidige maatregelen wél steunen, maar dat ze het geweld wat ermee gepaard gaat, afkeuren. "Wij tolereren niet dat er misbruik van de situatie wordt gemaakt en er eigendommen van Nijmeegse burgers of ondernemers in onze stad vernield of geplunderd worden. Daarom zullen wij onze stad hier tegen moeten verdedigen en  zullen wij dit te allen tijde doen!"