Allergische reactie

Artsen waarschuwen: wees alert op gebruik van fillers bij Moderna-vaccin

28 januari 2021 09:57 Aangepast: 28 januari 2021 10:16
Lipfillers (archieffoto) Beeld © iStock

In uiterste gevallen kunnen mensen die fillers gebruiken, een allergische reactie krijgen wanneer zij worden gevaccineerd met het Moderna-vaccin. Daarvoor waarschuwen cosmetisch artsen. Het gaat om roodheid en zwellingen. De bijwerkingen zijn niet ernstig en goed te behandelen.

Een groep van zes artsen, waaronder plastisch chirurgen, dermatologen en cosmetisch artsen, roept collega’s op om alert te zijn op bijwerkingen van met Moderna-vaccin in combinatie met het gebruik van fillers. 

Twee weken

"Let goed op of patiënten die fillers willen gebruiken, onlangs gevaccineerd zijn of binnenkort gevaccineerd zullen worden", zegt cosmetisch arts en onderzoeker bij het Erasmus MC Tom Decates.

Wanneer je twee weken voor, of twee weken na het zetten van het vaccin fillers laat plaatsen, kan het zijn dat je daar bijwerkingen van krijgt. Artsen wordt daarom opgeroepen om bij mensen met ontstekingsklachten van fillers na te gaan of ze recent gevaccineerd zijn. 

Drie gevallen in de VS

Reden voor de waarschuwing aan artsen zijn drie gevallen in Amerika. Tom Decates, cosmetisch arts en onderzoeker bij het Erasmus MC: "In Amerika zijn bij drie van de ruim 15 duizend gevaccineerde mensen klachten waargenomen na het toedienen van het modernavaccin.  De Food and Drug Administration (FDA) in Amerika kreeg die meldingen van artsen, die patiënten zagen die verdikking en roodheid ontwikkelden in hun lippen en op de jukbeenderen waar eerder fillers waren ingespoten. Deze reactie trad op na hun vaccinatie met het Modernavaccin."

De reactie die mogelijk op kan treden komt doordat het immuunsysteem actiever is geworden door de vaccinatie. Het immuunsysteem reageert vervolgens tegen het lichaamsvreemde materiaal; de filler. En daardoor kan er een ontstekingsreactie optreden die roodheid en verdikkingen veroorzaakt.

Bijwerkingen door fillers

Er ontstaan vaker bijwerkingen door het gebruik van fillers, ook zonder vaccin. Bekijk onderstaande video uit 2018 over de bijwerkingen van fillers: 

Antihistamine

Dit is voor de artsen in Nederland nu de reden om hun collega’s te waarschuwen. Decates: "Wij adviseren daarom nu om geen filler behandeling uitvoeren in een periode van 2 weken voor tot 2 weken na het zetten van het Moderna-vaccin."

Mocht er zo’n reactie optreden, dan is een patiënt goed te behandelen volgens Decates. "Patiënten kunnen behandeld worden door het toedienen van corticosteroïden en antihistamine, dezelfde medicatie die mensen krijgen bij hooikoorts of andere allergische reacties. Alle drie patiënten in Amerika zijn helemaal genezen."

Andere vaccins

Tot nu toe zijn deze bijwerkingen alleen gemeld bij het Moderna-vaccin en nog niet bij andere vaccins. Decates: "Voor zover bekend zijn er geen ontstekingsreacties in combinatie met andere vaccins. Er is nog weinig over bekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerdere vaccinaties laten zien: aantal ernstige bijwerkingen laag

De artsen willen wel benadrukken dat de risico’s van het geïnfecteerd worden en zijn met het coronavirus veel groter zijn dan de reactie op het vaccin bij mensen die behandeld zijn met fillers.

Melden

Artsen die een patiënt op het spreekuur zien met onverklaarbare verdikkingen of roodheid in een gebied dat met een filler is behandeld na een Moderna-vaccinatie, wordt gevraagd contact op te nemen met de poli Dermatologie van het Erasmus MC.

Vaccinfabrikant Moderna laat weten dat ze op de hoogte zijn van de gevallen in Amerika. Ze roepen artsen op om alle vermoedelijke bijwerkingen te melden. 

Nederland krijgt in totaal 6,2 miljoen doses van het Moderna-vaccin, waarmee zo'n 3 miljoen Nederlanders gevaccineerd zullen worden. RTL Nieuws-presentator Antoin Peeters legt uit in onderstaande video uit wat de voordelen van dit vaccin zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins in Europa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore