Ga naar de inhoud
Geleen

Boete voor ondernemers die zaken verdedigen tegen relschoppers: 'Sta te trillen'

De politie moest gisteravond ook in actie komen in Zwolle. Beeld © ANP

Ondernemers in het Limburgse Geleen zijn woedend op de politie. Die heeft hen bekeurd voor het overtreden van de avondklok toen ze hun zaken probeerden te beschermen tegen relschoppers. "Ik sta nog te trillen", zegt café-eigenaar Rob Slangen. "Zo kwaad ben ik."

Geleen werd gisteravond geteisterd door relschoppers die de politie uitdaagden. 17 mensen werden aangehouden. De grote groep rotzooitrappers speelde sinds een uur of acht gisteravond een kat- en muisspel met de politie. Ook in de straat waar Rob zijn café heeft.

"We wilden onze panden niet stuk hebben", vertelt Rob namens de bekeurde ondernemers. "Om 21.05 uur, vijf minuten na het ingaan van de avondklok, reden opeens vijf politieauto's onze straat in."

Van
Lees ook:
Van Geleen tot Zwolle: hier sloeg de vlam gisteravond in de pan

De agenten begonnen boetes uit te delen aan de ondernemers. Twee buurmannen die voor hun zaak stonden om te zorgen dat die niet zou worden vernield, kregen ieder een boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok. "Ik ben echt woedend", zegt Rob.

Vijf auto's

Zijn buurman van de tattooshop, die zich opwond over de bekeuring, werd zelfs door de politie meegenomen. Maar ook Rob is een dag later nog niet bekomen van de woede. "Dat ze relschoppers laten lopen en ons bekeuren. Als ze nog met één politieauto waren gekomen, dan had ik het nog wel begrepen. Maar ze komen aangereden met vijf auto's vol agenten, terwijl het stikt van de relschoppers in de stad. En dan krijgen wij een boete, terwijl wij onze zaken proberen te verdedigen."

Voortuin

Rob zelf ontkwam aan een boete. Hij woont boven zijn café. "Ik stond voor mijn zaak op mijn eigen terrein, in mijn 'voortuin'. Dat mag en is geen overtreding van de avondklok. Maar zelfs mijn kinderen moesten hun id-bewijs laten zien."

De politie laat weten dat rond negen uur de rust in Geleen 'redelijk was teruggekeerd'. "Deze ondernemers bevonden zich na 21.00 uur op straat. Ze stonden voor een café waarvan de deur geopend was. Ze bevonden zich niet binnen in hun eigen zaak. Er was op dat moment geen reden om zich niet aan de avondklok te houden en discussie met de politie aan te gaan. Twee ondernemers zijn beboet wegens het overtreden van de avondklok. Eén persoon werd aangehouden in verband met verboden wapenbezit."

Bekijk ook:

02:39
Het was gisteravond opnieuw onrustig in een aantal plaatsen. Honderden relschoppers raakten slaags met de politie in onder meer Rotterdam-Zuid, Amsterdam, Den Bosch en Haarlem.