Avondklokrellen

De Primera van Maaike werd geplunderd: 'Geen winkel meer over'

26 januari 2021 12:27 Aangepast: 27 januari 2021 21:03
Maaike en haar man krijgen veel steun in hun stad. Beeld © ANP

Ze kunnen het nog steeds niet geloven. De Primera van Guido en Maaike, hun zaak, hun 'kindje', is gisteren door relschoppers compleet vernield en leeggehaald. "Dit doet zo veel pijn."

Het is bij Maaike Neuféglise 'jantje huilt, jantje lacht', zegt ze. Huilen om wat de relschoppers haar Primera in Den Bosch gisteren hebben aangedaan, lachen om de warmte en steun die ze van ontelbaar veel Bosschenaren krijgt. 

Overal een puinhoop

Het is lastig je een weg te banen naar het midden van de winkel, waar Maaike staat. Overal liggen sigaretten, pennen, aanstekers, krasloten. Glas. Papiertjes. Wenskaarten – op eentje staat 'sterkte'. Het is precies wat Maaike nodig heeft, sterkte, om de winkel op te ruimen, om deze dag door te komen. 

De Primera van Maaike en Guido is totaal vernield. De Primera van Maaike en Guido is totaal vernield.

Maaike en haar man Guido, beiden eigenaar van de winkel in het centrum, hebben gisternacht na de rellen de schade al opgenomen. "Alles lag buiten", vertelt ze. "Het was ongelooflijk, net een horrorfilm. Alle ramen waren eruit geslagen, overal scherven, bloedsporen."

Niet te overzien

De kassa's waren losgetrokken en kapotgeslagen. Er zijn tabakswaren en krasloten gestolen. Er is geprobeerd brand te stichten in een hoek van de zaak.

"Er wonen hier gewoon mensen boven hè", zegt Maaike. "Als er brand was geweest, was de schade niet te overzien geweest." 

'Complete terreur', noemt ze het. "Ze hebben niets van onze zaak overgehouden. Helemaal niets." Ze is even stil. Dan: "Ik kan het niet geloven. Ik kan het nog steeds niet geloven." 

Er zijn tabakswaren, aanstekers en krasloten gestolen. Er zijn tabakswaren, aanstekers en krasloten gestolen.

Terwijl ze dat zegt, komt er een jongen aan met een envelop. "Voor u en uw man, mevrouw." Er zit een kaart in, om haar te laten weten dat ze er niet alleen voor staat. Niet veel later wordt ze geknuffeld – 'sorry het is corona, maar dit moet even' – door een Bosschenaar. "Als het nodig is, hebben we zo een leger klaarstaan om te helpen", zegt de vrouw. "Je hoeft maar een gil te geven." Maaike knikt, schiet vol. 

Dit is Den Bosch, hè

"Dat is Den Bosch hè", zegt Maaike. "Elke keer als ik iets liefs krijg of hoor, word ik emotioneel." En ook vanuit landelijke hoek kwam er hulp. Zo startte GeenStijl een crowdfundingsactie, en de teller staat al op duizenden euro's. 

Maaike heeft contact met de politie, die doen sporenonderzoek, onder andere omdat er bloed in de zaak zou zijn gevonden. "Ik hoop dat ze die lui kunnen pakken. Ik hoop het zo. Ze moeten van mijn winkel afblijven."

Er zijn tot nu toe 52 aanhoudingen geweest naar aanleiding van de rellen gisteravond in de Brabantse stad. De verdachten zijn vooral tieners en twintigers. 

"Ik hoop dat ze de lui pakken die dit hebben gedaan." "Ik hoop dat ze de lui pakken die dit hebben gedaan."

Maaike zucht. Ze is een beetje warrig, zegt ze, en moe. Ze heeft maar één uurtje geslapen vannacht. Er komt veel op haar af. Al die journalisten die haar willen spreken. Al die bloemen en kaarten die zij en haar man krijgen. En Maaike moet van alles regelen, verzekeringszaken, hopen dat ze iets terugkrijgen.

Zooi

En dan die zóói, hier, ze wijst om zich heen, tikt even met haar voet tegen een kapot krantenrek aan. "Ik weet niet waar ik moet beginnen", zegt ze.

Misschien moet ze maar gewoon beginnen met 'een gil geven'. Want, zoals gezegd: er staat een spreekwoordelijk leger klaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Den Bosch ontwaakte: boos, verdrietig, behulpzaam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore