Populair in Overijssel

Veiliger gevoel door buurtapps, maar o, o, o, dat geruzie

26 januari 2021 17:36 Aangepast: 27 januari 2021 06:57
Buurtpreventie in Beuningen. Beeld © ANP

Mensen die in een buurtapp zitten, voelen zich daar voor een groot deel veiliger door. Het is alleen wel jammer dat er nogal eens ruzie gemaakt wordt.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van VPNGids.nl onder ruim 1200 Nederlanders. Van de ondervraagden zegt 35 procent op dit moment zo'n app of groep te gebruiken.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen vooral deelnemen aan een buurtapp om de veiligheid te bevorderen. Met succes, lijkt het: 45 procent van de mensen voelt zich ook daadwerkelijk veiliger door het gebruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door buurtapps slaat sociale controle door: 'Je bent al heel snel verdacht'

Maar op deze manier vaak in contact staan met je buren heeft ook een negatieve kant: in 20 procent van de buurtapps ontstaat weleens ruzie. Het aantal ondervraagden dat zich ergert aan berichten van anderen is zelfs dubbel zo hoog.

Geografisch verschil

Mensen met een hoger inkomen maken net iets vaker gebruik van zo'n groep dan mensen met een lager inkomen. Ook ontloopt het percentage mannen en vrouwen elkaar niet zoveel, al gebruiken de ondervraagde mannen net iets vaker een buurtapp dan de vrouwen.

Het voornaamste verschil lijkt geografisch te zijn: waar in Overijssel 45 procent van de inwoners zegt in een app te zitten, is dat in Zeeland maar 20 procent. Daarnaast scoren Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hoog. In die steden zit het aantal gebruikers volgens de enquête 10 procent boven het landelijk gemiddelde.

Bekijk ook: Burenruzie door WhatsApp

Omdat ze soms alleen maar via WhatsApp communiceren, ontstaat er sneller onbegrip tussen buurtbewoners.

Praktische tips

VPNGids.nl geeft ook nog een paar tips hoe je zo'n buurtapp het beste in kan zetten en gebruiken.

  • Probeer zo veel mogelijk buren er bij te betrekken. Hoe actiever, hoe effectiever
  • Voeg de wijkagent toe (hier kun je checken wie dat is in jouw buurt en meteen contact zoeken)
  • Spreek af wat je wel en níet deelt in de buurtapp. Je kan zelfs een tweede groep aanmaken voor minder urgente berichten, zoals een stroomstoring of wateroverlast
  • Hou je aan de SAAR-methode. S=Signaleer, A=Alarmeer de politie via 112, A=App naar de buurtapp en R=Reageer (zonder jezelf in gevaar te brengen)
  • Vooral dat laatste is belangrijk: denk aan je eigen veiligheid als je zelf ergens op af gaat. Probeer een situatie te de-escaleren, gebruik geen excessief geweld en bel op tijd de politie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore