151 arrestaties

Van Geleen tot Zwolle: hier sloeg de vlam gisteravond in de pan

26 januari 2021 03:49 Aangepast: 26 januari 2021 11:54
In Rotterdam kostte het de politie grote moeite om een groep jongeren uiteen te drijven. Beeld © ANP

Het begon gisteravond met rellen in Rotterdam, maar al gauw was het ook raak in Geleen, Den Bosch, Zwolle, Almelo, Haarlem en vele andere steden. Relschoppers vernielden bushokjes, plunderden winkels, staken auto's in brand en gooiden met stoeptegels. De politie moest hard ingrijpen en arresteerde meer dan 150 mensen. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Rotterdam

In Rotterdam, waar de rellen gisteren begonnen, is de schade 'enorm'. Verslaggever Jildou van Opzeeland was ter plaatse, en zag hoe jongeren enorme vernielingen aanrichtten. "Meerdere winkels zijn geplunderd en ruiten zijn aan diggelen geslagen", vertelt ze. "Scooters werden in brand gestoken en stoeptegels werden overal heen gegooid."

Aan het begin van de avond was een groep van zeker driehonderd jongeren op de been. De sfeer was grimmig en het was ontzettend onrustig. De politie had grote moeite om de groep jongeren uiteen te drijven. "Dat lukte pas toen agenten een waterkanon en traangas inzetten", vertelt Van Opzeeland. Ook losten agenten een waarschuwingsschot.

De mobiele eenheid zet een waterkanon in om groepen jongeren uiteen te drijven. De mobiele eenheid zet een waterkanon in om groepen jongeren uiteen te drijven.

Er zijn in de stad zeker vijftig mensen aangehouden. De politie is op zoek naar beelden van de ongeregeldheden en roept mensen op ze in te sturen. Meer aanhoudingen zijn dan ook niet uitgesloten. Eén politieagent raakte er gewond tijdens de rellen. Hij brak zijn been. 

Den Bosch

Ook in Den Bosch was het erg onrustig. Grote groepen jongeren trokken er plunderend door de straten en staken auto's in brand. Ruiten werden ingegooid, van winkels én woningen. Een filiaal van Jumbo werd geplunderd. "Wij zetten vol in om dit onacceptabele geweld de kop in te drukken", liet de politie halverwege de avond weten.

De autoriteiten besloten aan het einde van de avond alle toegangswegen van en naar de binnenstad af te sluiten. Toen hadden de relschoppers al een spoor van vernielingen achtergelaten.

Bekijk hier hoe relschoppers in het het hele land de confrontatie met de politie zochten: 

Voor de tweede avond achtereen was het onrustig in een aantal plaatsen. Honderden relschoppers raakten slaags met de politie in onder meer Rotterdam-Zuid, Amsterdam, Den Bosch en Haarlem.

ProRail moest op last van de politie het treinverkeer naar Den Bosch staken en ook stadsbussen mochten niet meer rijden. Bij het station hing, net als in de binnenstad, een grimmige sfeer.

Jack Mikkers, de burgemeester van de stad, zei in een reactie tegen het Brabants Dagblad dat zijn hart bloedt. "Mijn belangrijkste zorg zit nu bij het veiligheidsgevoel in de stad. De beelden die iedereen heeft gezien, doen pijn. Die snijden door je hart. Dat is ook mijn grootste zorg op dit moment: de angst die erin is geslopen bij burgers en ondernemers, die zo hard werken."

Een vestiging van Dirk van den Broek werd vernield in Rotterdam. Een vestiging van Dirk van den Broek werd vernield in Rotterdam.

Mikkers wil een onderzoek naar de ongeregeldheden. "Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was", zei de burgemeester. "Dat is geen verwijt, maar een constatering." Er moet daarom van Mikkers goed gekeken worden of er juist gehandeld is. Er werden in de stad tientallen mensen aangehouden.

Amsterdam

In Amsterdam was het in de buurt van de Molukkenstraat de hele avond onrustig en er werden in totaal negen relschoppers gearresteerd.

Enkele winkeliers timmerden hun zaak dicht om schade te voorkomen. Ook zetten veel mensen hun fiets binnen neer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teruglezen: zeker 151 arrestaties bij rellen in hele land

Haarlem

In Haarlem werd brand gesticht, gooiden jongeren met stenen naar de politie en werd vuurwerk afgestoken. De politie had moeite om de situatie onder controle te krijgen, pas toen er door de ME traangas werd ingezet lukte het om de groepen jongeren uit te spreiden. Uiteindelijk werden veertien mensen gearresteerd.

De brandweer blust een auto die in brand werd gestoken bij protesten in Haarlem. De brandweer blust een auto die in brand werd gestoken bij protesten in Haarlem.

De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, noemt de rellen en het vandalisme onacceptabel. "De gebeurtenissen vanavond waren een ernstige verstoring van de openbare orde", vertelde hij.

"De coronamaatregelen zijn voor iedereen zwaar, we snakken allemaal naar meer bewegingsvrijheid. Maar dat geeft niemand het recht om tijdens de avondklok in groepen door de stad te trekken, brand te stichten, vuurwerk af te steken en vernielingen te plegen."

De burgemeester hekelde ook het geweld tegen de politie. "Het geweld tegen politieagenten is ontoelaatbaar. Geweldplegers worden hard aangepakt. Door stevig optreden is het weer rustig geworden."

Geleen

Ook in het Limburgse Geleen werd de ME ingezet om rellende jongeren uit elkaar te drijven. Volgens lokale media waren er honderden jongeren samengekomen. De Limburgse politie arresteerde uiteindelijk 17 mensen, in de leeftijd van 17 tot 55 jaar.

Andere steden

In Zwolle, Breda, Veenendaal, Tilburg en Almelo werden enkele mensen aangehouden. Bekijk hier hoeveel arrestaties daar gisteravond en vannacht werden verricht:

Nederlandse politici reageren verbijsterd op de rellen en plunderingen. "Dit doet gewoon pijn", twitterde CDA-Kamerlid Wytske Postma. "Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland." Ook partijen die het niet eens zijn met de avondklok, veroordelen het geweld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisbezorgd.nl haalt koeriers van straat in verschillende steden

In de meeste steden was het rond middernacht weer rustig. In Rotterdam werd toen al begonnen met de grote schoonmaak, zag verslaggever Jildou van Opzeeland.

"De gemeente is met heel veel busjes aanwezig om de straten al schoon te vegen. Want met al dit puin kan je simpelweg niet door de straten rijden of fietsen."

Vandaag zal geïnventariseerd moeten worden hoe groot de schade overal is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore